41 екипа на EVN работят по аварии в Кърджалийско и Смолянско

Ситуацията в Югоизточна България е усложнена поради обилните валежи, бурния вятър и сериозното повишение на речните нива

След обилни валежи от дъжд, на места и сняг, придружени с бурен вятър, през последното денонощие някои райони на Югоизточна България към момента остават – частично или цялостно – с нарушено електрозахранване. Основно са засегнати селища в области Пазарджик и Кърджали, както и в Смолян, Бургас и Ямбол.

В някои общини е обявено и бедствено положение като обстановката е усложнена поради преливания на реки и затворени пътища. В редица райони има паднали дървета, скъсани въздушни електропроводи, а на места и счупени стълбове от електроразпределителната мрежа. Ураганният вятър възпрепятства техническите дейности по възстановяване на електропроводите.

Към 14:30 ч. на 01.02.2015 г. в област Пазарджик без електрозахранване остават села и местности във високите части на общини Пещера, Батак, Велинград и Панагюрище. Продължават дейностите на мобилизираните в областта 16 групи по възстановяване на схемите на захранване.

В области Кърджали и Смолян без захранване са предимно малки села и махали. Общо 41 групи работят по възстановяване на схемата в тези области. В област Бургас са засегнати основно селища в южните части на областта, в района на община Средец. Все още в областта има наводнени и затворени пътища, което затруднява достъпа на аварийните техници. Някои повреди са усложнени и от 5 счупени стълба от мрежата.

Повече от 100 аварийни екипа на EVN България работят за възстановяване на електрозахранването. Дружеството има готовност да мобилизира допълнителни аварийни екипи. Всички групи са подготвени с необходимата техника и материали.

За по-добрата координация на възстановителните работи и доставка на необходимите ресурси в EVN България функционира Кризисен щаб, който е в контакт с местните и централни власти. Дружеството е в повишена готовност и поради продължаващото повишение на речните нива на много места.

Клиентите на EVNБългария могат да сигнализират за аварии и да се информират за състоянието с електрозахранването на денонощен телефон 0700 1 0007.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини