Крупен кърджалийски лихвар се измъква с условна присъда,докарвал си само минимална заплата

Крупен кърджалийски лихвар се измъкна с условна присъда,като успя да докаже пред Окръжния съд,че си е докарвал годишен доход под минималната работна заплата.П.М.П.от Кърджали отнесе три години условно с петгодишен изпитателен срок след като въз основа на свидетелски показания се доказа,че се е облагодетелствал за десет години едва с 9500 лева.Според магистратите той е извършвал от 2000 до 2010 г. банкова дейност без разрешение.Дузина свидетели дадоха показания,че П.М.П. им е взимал лихва за даваните пари т.е. се е занимавал с лихварство.Лихвата е била 20 %.Свидетел е бил осъден да заплати на лихваря за заем от 3500 лева още 3500 лева по запис на заповед,въпреки,че направил няколко вноски по хиляда лева.

   Според чл.252,ал.1 по който бе осъден лихваря,наказанието е до три години затвор,с отнемане на една втора от имуществото.Ако бе доказана по голяма сума на облагодетелстване затворът може да бъде 10 години.

Магистратите бяха снизходителни срещу мнимия банкер.Те се аргументираха,че П.М.П.е с чисто съдебно минало.Според решението на съда,той не само няма да лежи в затвора,но ще бъде конфискувана само 1/6 от имуществото му,сред което и луксозен мерцедес.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини