Животновъди заплашват със затваряне на пътища

Фермерите от Кърджалийско подкрепят исканията на Съюза на животновъдите в България

Спешно да се набави ваксина срещу заболяването “син език”. Това се казва в декларация на Съюза на животновъдите в България до министър-председателя Бойко Борисов. Фермерите се оплакват, че техните искания относно проблемите в бранша остават нечути от Министерството на земеделието и храните. В декларацията се твърди, че 40 % от боледувалите през 2014 г. животни абортирали, което означава по-малко агнета и по-висока цена за потребителя.
Животновъдите настояват да не се допуска искането на документ за правно основание за реалните животновъди, заявяващи за субсидиране изоставени дребни площи в планинските райони. Искат още скоростно разглеждане на заявленията за застъпени площи за 2014 г. и плащане за тях. Спешно преразглеждане на новите мерки за подпомагане, спешно отваряне на пазара на мляко и млечни продукти от фермите и спешна спасителна стратегия за ниските изкупни цени на млякото – това са другите претенции на Съюза на животновъдите в България.
Исканията са реални. Тези неща трябваше да се решат досега. Особено тежък е проблемът с ваксините. Хората са притеснени, имат пълно основание да реагират и протестират. Животновъдите от Кърджалийско, както и нашите структури в страната подкрепят всички искания, поставени в декларацията, заяви Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите в България. Той уточни, че колегите от Съюза на животновъдите в България му се обадили и е запознат с техните искания.
В декларацията до премиера се казва, че на 4 февруари ще бъде затворен за 24 часа главният път Е 79.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини