Бивш шеф в ДАИ живял на рушвети 10 г.

Бивш зам.-директор на „Автомобилна инспекция” (ДАИ) в Пазарджик 10 години живял, без да изтегли и стотинка от заплатата си. Това установили инспектори от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, които разследвали доходите на Тодор Грочев. Те внесли в Пазарджишкия окръжен съд искане за конфискуване на имането на семейството на стойност над 330 хил. лева. Магистратите са одобрили иска.

Инспекторите установили още, че Грочев има 10 сметки в различни банки, 14 срочни и два спестовни влога. Общата сума, която той спестил, била приблизително 200 000 лв., при положение, че е получавал заплата около 730 лева, която никога не теглил. Две седмици след ареста му с пълномощно съпругата на старши инспектора от ДАИ изтеглила от негова сметка сумата от 94 000 лв. в брой. Жена му, която също била държавен служител, рядко харчила трудовото си възнаграждение. За сметка на това и тя често депозирала значителни суми по сметките си.

Тодор Грочев беше задържан на 23 май миналата година пред сградата на ДАИ – Пазарджик с 500 белязни лева. Парите му били дадени същия ден от 4 курсисти като гаранция, че ще вземат при него практическия си изпит по кормуване. Три месеца по-късно той е осъден на 2 години и 8 месеца условно.

Неговата схема за вземане на подкупи била елементарна според разследващите. Чрез инструкторите прибирал по 50 лева от кандидат за любителска книжка категория „В”, 100 лв. - за професионална категория „С”, и 200 лв. - за професионална категория „СЕ”. Сумите се предавали в бели пликове, като на тях били написвани трите имена на курсиста. Инструкторът от своя страна ги предавал на Грочев веднага след края на изпита.

Парола за дадения подкуп били думите на изпитващия към инструктора: „Имаш ли „Автокаско”?”.
Ако отговорът бил утвърдителен, всичко било наред. Ако парите не били платени предварително, кандидат-шофьорът, който отказвал да даде подкуп, бил късан на изпита.
Разследването срещу Грочев тръгнало, след като скъсан на изпит курсист публикувал в интернет информация за случващото се.

Източник: http://www.monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини