Кърджалийци спешно трябва да вземат съгласието на гурбетчиите за да тръгне санирането

Кърджалийци спешно трябва да вземат съгласието на гурбетчиите и изселниците от техните панелни блокове за да получат безвъзмездна помощ за саниране. Трябва 100 % съгласие на собствениците за достъп до апартаментите им в даден блок, за да тръгне ремонтът. Ако не направим саниране на съседа, няма да има и в нашия апартамент. Трябва да се мисли първо за комшията,а след това за своето. Това препоръча на кърджалийци кметът Хасан Азис. Той призова съгражданите ни да побързат със създаването и регистрирането на сдруженията на собствениците. Който изпревари със списъците на сдружението, в което трябва да са регистрирани 67 на сто от собствениците и със протокола за стопроцентното съгласие на живущите за достъп той ще получи финансиране ,поясни градоначалникът. Той посочи, че до 28 януари се готвят методически указания. Документи се приемат и сега.

С Областния информационен център ще направим информационни срещи по микрорайони във квартал“Възрожденци“ за да разясним процедурата на съгражданите ни. Общината се надява на повече сдружения и повече санирани жилища, сподели Хасан Азис. В интерес на обитателите на блока е всеки съсед, който е в чужбина да бъде намерен. Много от тях държат клучовете на съседските апартаменти.Важно е да има стопроцентов достъп до жилището ,натърти градоначалникът.

Кметът посочи че общината възоснова на подадената от гражданите документация ще направи процедура за избор на изпълнител на строително-монтажните работи. Паспортизацията на жилищата ще бъде ангажимент на фирмите, които ще санират.

Кметът припомни два неуспешни опита за саниране в Кърджали. Първият бе по програма ПРООН, като се предлагаше финансиране от 85 до 100 %. Изискваше се 100%от собствениците да бъдат съгласни, което не се осъществи.

Втората възможност за саниране бе по предишния програмен период на ЕС, но и той зацикли.

Можем да бъдем едни от първите в страната по усвоени средства, категоричен е градоначалникът.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини