Търговци масово ни мамят с пакетираните храни

Търговците масово ни мамят с грамажа на пакетираните храни. Заради неточности в грамажа през последната година властите са иззели от пазара 60 000 такива продукта, съобщава Нова телевизия.

Най-често тези нарушения в грамажа се срещат при пакетите със захар, сол, боб, леща и още много пакетирани храни. На опаковката пише 1 кг, но при проверките установяват, че грамажът е по-малко, което е повод продуктът да се изтегли от пазара.

Освен за пакетираните хранителни продукти обаче, от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) са проверявали и за опасни играчки. Те се изследват в химически лаборатории. След като се изследва продуктът, става ясно дали е опасен за детето.

През последната година от пазара са изтеглени около 200 опасни играчки. Рискови за децата се оказват батериите. Те са малки и лесно се поглъщат, а попадайки в организма, освен от задавяне при поглъщане, има риск от натравяне.

През миналата година от пазара са изтеглени и около 200 опасни електроуреда. Най-често става дума за малки електроуреди - бързовари, кафеварки, тостери, миксери и др. Най-честите отклонения са липса на С-маркировка, липса на инструкция за безопасна експлоатация на български език или видими дефекти в изделието, което при експлоатация може да застраши живота и здравето на хората.

ДАМТН е проверила и близо 4200 асансьора. Оказало се, че всеки десети проверен е опасен. От общо 2000 акта за неизправни асансьори, 30 са връчени на домоуправители за нехайство. За първи път има и отнети права на асансьорни техници.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини