Месецът на Америка в Кърджали започва в Стремци

Дружество «Приятели на САЩ», Община Кърджали и Посолството на САЩ организират поредния „Февруари – Месец на Америка» в Кърджали. Той ще премине под знака на 25-тата годишнина от учредяването на Дружество „Приятели на САЩ”, съобщи неговият председател Валентина Иванова. Медийни партньори ще бъдат вестник „Нов живот”, Телевизия „Източни Родопи” и Общинско радио „Кърджали”. Тазгодишното издание ще се реализира и с подкрепата на фирмите «Халоила», «Френдс» и «Палитра».

Месецът на Америка ще започне още на 22 януари в село Стремци. В Читалище «Огнище» деца ще се включат в Арт-работилница „Дар за приятели”, която ще бъде ръководена от художничката Пенка Атанасова от Галерия «Дар». Рисунките на малките художници ще участват в конкурса за илюстрация на книгата „Графиня Лък” с автор Петя Караколева. Романът–приказка е написан специално за 500-годишнината от откриването на Америка, отбелязана в целия свят през 1992 година. Ще има и втора арт работилница, която ще се проведе в Кърджали. Най-добрите рисунки, оценени от представително жури от Дружеството на художниците, ще бъдат експонирани в специална изложба.

Планираните прояви от Месеца на Америка са многобройни.Програмата включва лекция за историята и перспективите на българо-американските отношения, която ще бъде представена от професор Костадин Грозев от Софийския университет „Св. Климент Охридски”; изложба рисунки и акварели на кърджалийския художник Георги Кочев, който живее във Вашингтон от 2003. Ще бъдат показани най-добрите снимки от обявения фотоконкурс за ученици на тема „Приятели”. Постъпилите над 100 фотографии в момента се журират от професионалните фотографи Светлана Бахчеванова, автор на уеб платформата за документална фотография „Фотоевиданс” – Ню Йорк, Брет Бейкър – работил като доброволец от Корпуса на мира в Кърджали в периода 2005-2007 г. и Росен Димитров – преподавател в НБУ.

Организаторите подготвят продължение на лекторията за съвременното американско изобразително изкуство с лектор Хари Атанасов, която ще се проведе в СОУ „Отец Паисий”.

Ще има и други прояви, които ще изненадат приятно кърджалийци.

Месецът на Америка ще бъде закрит на 22 февруари, когато сизложба, филм и мултимедийна презентация Дружество „Приятели на САЩ” ще отбележи своя 25-годишен юбилей.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини