Ски патрули ще контролират реда по пистите, реши кабинетът

Ски патрули ще контролират реда по пистите съгласно приета от правителството днес Наредба за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите в България. Нейната цел е да се създадат нормативни изисквания, при спазването на които следва да функционират ски пистите на територията на страната, да се въведат правила за обезопасяване и информационна обезпеченост на ски пистите, да бъдат посочени правилата за безопасност, които следва да се спазват на тяхната територия и в ски зоните.

Сега контролът се извършва от назначени от концесионерите лица, които обаче нямат законови правомощия да налагат санкции, а в редки случаи от качени на ски полицаи.

Наредбата предвижда ски пистите да се квалифицират съобразно степента на тяхната сложност, характера и профила на терена във възходящ ред чрез използването на зелени, сини, червени и черни знаци. Според регламента зелени ще са лесните писти, които са подходящи за начинаещи. Сините пък ще са лесни, но за малко по-напреднали.

С червено ще се означават средно трудните писта, а с черно тези, които изискват най-добри умения. Наредбата определя и правата и задълженията на заинтересованите субекти от предлагането и потребяването на туристически услуги върху територията на ски пистите и ски зоните.

Чрез приемането на наредбата ще се подобри и информираността на потребителите на туристически услуги, което е от ключово значение за всеки свободен пазар и ще се повиши тяхната сигурност при потребяването на съответните туристически услуги, се казва в аргументите на кабинета. Наредбата ще влезе в сила от 1 октомври 2015 година, тоест за следващия зимен сезон.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини