Методиевци отбелязват международната година на светлината

Международната година на светлината и светлинните технологии 2015 е инициатива на Обединените нации, която цели повишаване на познанията за достиженията на науката за светлината и приложенията им,както и важността им за човечеството.
Това е инициатива на голям консорциум от научни институции и ЮНЕСКО и включва много участници от научни общества и съюзи, образователни институции, технологични организации, неправителствени асоциации и партньори от частния сектор – повече от 100 участници от 85 страни. Стремежът е да се изясни значението на светлината и светлинните технологии за устойчивото развитие и намиране на решения за глобалните предизвикателства в енергетиката, образованието, стопанството и здравето. Светлината играе жизнена роля в ежедневния живот и има значение за културното развитие на обществото.
Програмата на Международната година на светлината 2015 включва стотици събития в много области – от оптиката и фотониката до съвременните технологии за осветление и въздействието на светлината върху хората, животните и растенията.
Днес в Основно училище “Св.Св. Кирил и Методий“ гр. Кърджали бе открита Международната година на светлината и светлинните технологии 2015.
Директорът на училището Лиляна Янкова запозна учители и ученици с ролята ЦЕРН в тази инициатива. Представи мултимедийна презентация с моменти от посещението си в Женева Швейцария по Национална програма на МОН. Запозна аудиторията с мисията на ЦЕРН- най-голямата научно-изследователска лаборатория по физика в света, ролята на България в световния научен експеримент и ролята на българските учители за разширяване границите на знанието на учениците, за подготовката на утрешните учени и инженери.
Предаде поканата на Генералния директор проф. Хойер към всички млади хора, да посетят ЦЕРН заедно със своите учители и да се докоснат до науката. Големият адронен колайдер, ситуиран близо до Женева, ще заработи отново през март 2015 г., а няколко седмици по-късно в него отново ще започнат да се блъскат една в друга субатомни частици, но с близо два пъти по-голяма от предишната сила.Това ще даде възможност на учените да потърсят отговори на въпроси, свързани с формирането на Вселената.
След това група ученици от училището, работещи по Национална программа »С грижа за всеки ученик», модул «Работа с изявени деца в областта на физиката и астрономията» с ръководител Бончо Бонев представиха своя изследователски проект „Замърсяване на … светлината”.
От Астрономическата обсерватория учениците наблюдаваха ярките Венера и Меркурий в посока югозапад над града. Виждаха се с просто око, привечер, като ярки звездички – те светят с отразена светлина както Луната. Това е възможно, когато двете планети са на по-голямо ъглово отстояние от нашата дневна звезда. След края на гражданският полумрак, младите откриватели успяха да се насладят на гледката с телескоп на сравнително ярката комета Lovejoy (C/2014 Q2). Тя е периодична комета и следващото и приближаване към Земята ще бъде след 9000 години.
Сред другите интересни наблюдения, които ще извърши групата през тази година, са частичното слънчево затъмнение на 20 март и пълното лунно затъмнение на 28 септември, видими от град Кърджали.
Основно училище „Св.Св.Кирил и Методий” планира и други инициативи през годината посветени на събитието - открити уроци по физика и астрономия от учителя Федаи Мустафа, презентации, постери , конкурси и изложби - „Светът на светлината”;„Арда в светлина”; „Светлина, лъчи, музика, очи…”; „Светлината на буквите”.
Предстои участие на малките „учени в Национален семинар „Светлината в астрономията” – 25-26 март 2015 и в “Парад на природните науки” посветен на лятното слънцестоене, 21 юни 2015 в Ямбол.

 Бончо Бонев

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини