Разясняват програмата за саниране на сгради в Момчилград

Община Момчилград с горещ телефон за въпроси, свързани с кандидатстване по програмата

Домоуправители и живущи взеха участие в първата работна среща във връзка с Националната програма за енергийна ефективност. Провелата се в заседателната зала на община Момчилград среща бе с разяснителен характер преди официалното стартиране на програмата за саниране на сградите.

Експерти от администрацията подчертаха важността на програмата за саниране на сградите за тяхното обновяване и енергийна ефективност. Те отбелязаха, че вероятно до края на месец януари ще бъдат обявени методическите указания към общините и Сдруженията на собствениците, както и необходимите образци за кандидатстване пред общината.

Въпросите на домоуправителите на етажна собственост бяха свързани основно с регистрацията на Сдружения на собствениците и изискванията за кандидатстване по програмата.

Експертите обясниха, че е необходимо собствениците на апартаменти да регистрират Сдружение на собствениците, което да обхване цялата жилищна сграда, независимо от броя на входовете в нея. Живущите на дадената сграда/например блок 7, кв. 11, входовете „а“, „б“, „в“ и „г“/ избират Управителен съвет от името на всички собственици. След регистрацията на Сдружението се взема решение за обновяване на сградата със съгласието на минимум 67% от живущите. На следващ етап се дава съгласие от името на всички собственици да се извършат всички дейности по сградата. Финалната стъпка за живущите и избраният от тях Управителен съвет е да се подаде заявление за кандидатстване пред община Момчилград.

"Тази среща бе с разяснителен характер, тъй като засега все още сме в етап на разговори преди официалното стартиране на програмата за саниране. Сред проблемите, пред които се изправят желаещите е именно това, че те не са запознати с всички подробности за кандидатстване, особено за регистрирането на Сдружения на собствениците", обясни зам.-кметът инж. Севдалин Огнянов.

Предстои да бъдат проведени срещи и със живущи в панелни блокове, сгради с пакетоповдигащи плочи или с едроплощен кофраж, състоящи се от минимум 36 апартамента, независимо от броя на входовете.

Гражданите ще могат да получават информация и да задават въпроси за кандидатстване по Националната програма за саниране на сгради на следните телефони: 03631/7854 и 03631/ 7867;

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини