Гръцкият студент, прегазил ученичка, застана пред съда

Гръцкият студент Христос Боскос, който блъсна 16-годишната Катерина Матеева на спирка в Пловдив, застана пред Пловдивския районен съд. Той се призна за виновен.
На 19 май м.г. 23-годишният грък предизвика тежка катастрофа в града под тепетата. Той шофирал спортния си "Нисан" с 98 км/ч., минал на червен светофар на кръстовище, ударил се със завиващ наляво "Мерцедес" и помел стоящата на автобусната спирка деветокласничка от ЕГ "Иван Вазов" Катерина Матеева. Тя получи тежки фрактури на двата крака, таза и черепно-мозъчна травма, а десетки нейни съученици, родители и учители дариха кръв за операцията й.

Днес Пловдивският районен съд даде ход на делото, по което обвиняем е и другият шофьор-участник в катастрофата - пловдивчанинът Васил Калев, съобщиха Дарик радио и "Топ новини".

Христос Боскос се призна за виновен като причинител на катастрофата, а Васил Калев определи вината си като частична и пожела съдът да разпита съпругата му Борислава Калева, която е пътувала с него.

Според обвинението Боскос и Калев са нарушили правилата за движение и по непредпазливост и при условията на независимо съпричиняване са причинили на Катерина комплексна средна телесна повреда. И двамата шофьори са нарушили четири текста от Закона за движение по пътищата, сочат данните от експертизата, назначена от Районната прокуратура.

Записът от единствената камера, заснела инцидента, показа, че гръцкият студент преминава през кръстовището на ул. „Победа" и „Полк. Сава Муткуров" на червен светофар.

Четворната автотехническа експертиза пък доказа, че младежът е „летял" със своя спортен „Нисан" с 98 км/ч.

Пострадалата Катерина Матеева също присъства на заседанието, заедно със своите родители. Ученичката се разплака, когато видя в съдебната зала Христос Боскос.

Адвокатът на младото момиче Татяна Каменова, заяви, че Катя все още се възстановява и й предстоят още операции, тъй като нараняванията на единия крак на момичето не се повлияват от лечението.

Чрез своя адвокат, ученичката предяви граждански иск в размер на 12 569 лв. към двамата шофьори. Магистратите го приеха. Така Катя ще бъде частен обвинител.

Второто заседание по делото е насрочено за 24 февруари от 10 часа заради изслушването на тройната автотехническа експертиза. Днес тя не бе прочетена поради отсъствието на вещото лице, което представи болничен лист.

Максималното наказание, което предвижда законът за това престъпление е 3 години лишаване от свобода или пробация.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини