Шестото чувство на рибите

Шестото чувство на рибите беше открито преди няколко години. Учени сега опознаха по-добре функционирането му, съобщи "Сайънс дейли".

Благодарение на шестото си чувство рибите са чувствителни към промените в заобикалящата ги среда и могат да се приспособят към тях.

Учени от Нюйоркския университет констатираха, че мрежата от сетивни органи, която е в основата на това шесто чувство, функционира като телевизионна антена. Става въпрос за нещо като хидродинамична антена у рибите, която не улавя електромагнитни вълни, а по-скоро вариации във водното налягане.

Тя позволява на рибата да се приспособи към заобикалящата я среда, възприемайки някои навици. Съобразяването с водните течения при миграция, избягването на препятствия и откриването на плячка са част от това поведение, уверяват авторите на изследването.   Изследователи преди бяха открили, че страничната линия у рибите - система от сетивни органи, включваща "каналчета", снабдени с рецептори, е в основата на въпросното шесто чувство.

Екипът от Нюйоркския университет установи защо тези "каналчета" са концентрирани в някои части от тялото на рибата. Те са концентрирани на места, където вариациите в налягането са значими. Така

рибата може да почувства по-добре промените и да се приспособи към заобикалящата я среда,

поясниха от екипа.

За да стигнат до тези заключения, учените ползвали услугите на специалист по препариране на животни, който създал пъстърва от пластмаса - копие на жива пъстърва.

След това копието на живата риба било поставено във воден тунел и била симулирана естествената ѝ среда чрез генериране на водни течения, за да се  изследва налягането, на което е подложена пъстървата. Ако бяхме прикрепили сензори за налягане към жива риба, тя нямаше да се държи естествено, отбелязаха учените.

Източник: Vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини