Какво е необходимо на Facebook, за да разбере всичко за вас

Facebook са станали толкова добри в събирането на лична информация, че, според проучване на PNAS цитирано от сайта BGR.com, социалната мрежа по всяка вероятност ни познава много по-добре от някои наши близки, познати, партньори или дори членове на семейството ни. 

Изследователите от PNAS са провели проучване, използвайки компютърни алгоритми и списък с харесвания на общо 86 200 души, като след това са сравнили получената информация с мненията на реални близки и роднини на участвалите в проекта хора. Изводът е, че компютрите на Facebook наистина се справят по-добре с това да анализират личността ни, отколкото хората, които познаваме и обичаме. 

В проведения експеримент се оказало, че на компютърния алгоритъм му трябват 10 харесвания, за да ни опознае по-добре от колега, 70 – от съквартирант, 150 – от член на семейството и 300, за да знае за нас повече, отколкото партньорът ни! Стряскащото е, че, според други проучвания, средният потребител на Facebook е харесал 227 неща. Това, на практика, означава, че социалната мрежа познава всички нас по-добре от родителите ни. 

Подобни проучвания доказват за пореден път, че изкуственият интелект е на път да достигне етап, в който ще може дори да предсказва действията ни, опирайки се на данните, които сами сме решили да споделим във виртуалното пространство.

Източник: digital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини