Кърджали без опозиционна медия, пиарите диктуват новините

Хасан Азис дава интервю за Олай медия

Както в повечето градове на страната и  Кърджали е без ясно изразена опозиционна медия.От години местните вестници и сайтове са в явна зависимост от управляващите, независимо дали представляват държавна или местна власт. Това е следствие на умишлена политика довела страната ни до срамното стотно място в класацията за свобода на медиите от 180 държави. Новините в Кърджали все повече се произвеждат от пиарите на институциите и все по-малко от журналистите. Кризата е особено отчетлива в сайтовете,където произведеното от властта се препечатва дословно , както го диктуват нейните имиджмейкъри.

 Дори в съседна Турция,  която е след нас по свобода на словото ,гражданите имат ясна представа за официози и опозиционни медии.  Пример е Бурса, където наскоро кметът на Кърджали Хасан Азис заведе група от журналисти.  Близката до управляващите Олай медия демонстрира откровено своята позиция. Тя се помещава в десететажна луксозна сграда и е обзаведена с прецизна дизайнерска намеса. Олай медия не само покрива тримилионната община Бурса, но и има студио в Анкара. Не без помощта на държавата до миналата година тя е имала предавания и за балканските страни , качени на сателит. Бурса е столицата на балканските изселници и не е случаен този широк периметър на медията. Олай оцеляват по изпитана за Турция формула. Те обединяват телевизия, вестник , радио и сайт. Имат студия за шоу, спорт, музика, новини. От медията не пропускат да ни поканят да им гостуваме.Веднага включват камерите и  тръгват интервютата. Интересуват се как оценяваме  позициите на Турция на международната арена. Очаквано е гостите да се изкажат позитивно и журналистите не остават разочаровани.

 Подобна структура има и опозиционната Сьонмез медия. Тя е собственост на нашенски изселник,  който не крие прокемалистка ориентация .И тя има широка аудитория. Личи обаче,че е с по-скромни възможности. Заема само два етажа от поувехтяла сграда. Колегите  не виждат в нашето присъствие новина. Ние сме все пак гости на община, управлявана от кмет на Ак партеси.

   В Кърджали медиите са с очевидно по- ограничени възможности. Липсата на рекламен пазар убива печатните издания. Сайтовете все още не са толкова силни, за да привличат реклами, с които да се издържат. Затова собствениците на по -големите медии се опитват да обединят в едно вестник и сайт.Т ова се оказва удачна формула, защото градът и регионът се отличават със слаба компютърна гррамотност. Тук ползвателите на интернет са два пъти по-малко от средното ниво за страната .И докато в съседно Хасково сайтовете убиха вестниците, тук все още печатните издания крепят електронните.

 Липсата на рекламен пазар, кара медиите да ухажват властта, за да получат договори за информационно обслужване или монопол над обявите. В съседните Гърция  и Турция това е решено нормативно. Държавата независимо кой е на власт дава обяви на всички местни медии. Те успяват да се закрепят финансово дори и при ограничен рекламен пазар. Тук примката е стегната здраво. На практика част от медиите се превръщат в слуги на властта, за да чопнат някое съобщение или празнично поздравление.

 Истинска драма настава по време на обонаментната кампания на вестниците. Те се следят и надпреварват да изтъкват тиражите си.

  Основният проблем е получаването на информация. Почти не остана държавна или общинска институция без пиар. На практика специалистът по връзки с обществеността не подпомага получаването на информация, а филтрира достъпа до нея. Особено показателна е практиката на правозащитните и правораздавателни институции, които трябва да бъдат най – открити към медиите.

   Написаното от пиарите се цитира дословно и безкритично.В противен случай при опит да поискате информация ви пращат за зелен хайвер.

  Що се отнася до това дали  има разследваща журналистика в Кърджали, възниква въпросът какво бе това нещо? Тя изчезна със съкращаването на кореспондентите на националните медии.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ра
    разследващ
    0 0
    09:18, 15 яну 2015
    Кулов ти си най-големият слагач на всичко и всички
  • 2
    За
    Запозната
    3 0
    11:04, 15 яну 2015
    Жоро, напълно си прав. Истината за медиите в Кърджали е точно такава. Но какво от това? Ситуацията няма да се промени и пари от реклама, явна или не толкова, пак ще отиват при близките до властта издания. Ако тя, властта, не разбира о кротце и благо, идва рекетът. И пак има пари. А и защо един журналист да си прави труда да разследва? Та нали ще се окаже, че замесените са свързани било директно с властта, било с бизнеса, и парите ще секнат. Това за местните медии. А за националните - голяма част от тях отдавна съкратиха щатните си кореспонденти или ги оставиха да работят на парче при мизерно заплащане. Което не си заслужава труда и времето да се занимават с разследвания. Тогава за каква свобода на журналистиката да говорим, изобщо?
  • 3
    Да
    Дайте пример
    3 -3
    11:26, 15 яну 2015
    Не разбирам напъна на автора на статията. Та той самият е предимно пиар на горе-долу всички администрации, особено на доминираните от ДПС. За другите местни журналисти има едно извинение - хлябът им зависи от трохите, които им сервира администрацията. Но за Вашата независима медия подобно сервилно отношение към кмета Хасан Азис и ДПС е просто срамно. Надминавате всички в лизане и мазане. Затова горният коментар е направо смехотворен, хората не са нито слепи, нито глухи.Нямат нужда от подобна демагогия!
  • 4
    Ku
    kulov
    0 0
    17:05, 15 яну 2015
    Когато Кърджали бг вести направи разследване за използването на нискокачествен коагулант в пречиствателната станция на Кърджали,довело до безпрецедентна криза с питейната вода "независимите" медии в Кърджали пригласяха на областен управител,РЗИ и В и К.Няма да коментирам на коя партия слугуваха.Ето един пример.При това не анонимен.
  • 5
    Та
    тарикат
    3 0
    17:22, 15 яну 2015
    Кулов, и тогава взе пари за това т. нар. разследване, с което още дълги години можеш да се гордееш, то друго май няма
  • 6
    Ku
    kulov
    0 0
    17:35, 15 яну 2015
    Който взема редовно,си мисли,че и другите го правят.Не мисля че е тарикатстко да лъжеш анонимно.
  • 7
    14
    1421347020
    1 0
    20:32, 15 яну 2015
    В случая се казва присмял се хърбел на щърбел. Кулов е човека, който удря баданарки на всички подред. Обслужва и ДПС, и БСП, и ГЕРБ, и община Кърджали, и Общински съвет, и опозиционните групи общински съветници, и ИНЖ. фахри идрис, и фалиралия поради некадърност байданов, и кого ли още не, и най-вече иван бунков. Свиркаджийска работа.

Още новини

Последни новини