Полша евакуира етническите поляци от Източна Украйна

Броят на убитите в конфликта в Украйна по данни на ООН е над 4800. Полша започна да евакуира етнически поляци от източната част на страната на фона на боевете.
4808 души са загинали в конфликта в Източна Украйна от април миналата година, предаде ТАСС, като се позова на Управлението на ООН за координиране на хуманитарните въпроси, цитирана и от БТА. Сред тях са 298-те човека на борда на малайзийския пътнически самолет, свален в район на сражения на 17 юли.

10 468 души са били ранени. Данните обхващат периода до 6 януари. Предишната статистика на ООН бе за 4771 убити и 10 360 ранени.

Над 1 милион украинци са били принудени да напуснат родните си места. Над 1,4 милиона се намират в крайно уязвимо положение и се нуждаят от хуманитарна помощ.

Сраженията в Източна Украйна продължиха и вчера, предаде Франс прес. Особено ожесточен бе обстрелът на летището на град Донецк - ключов инфраструктурен обект, който е под контрола на правителствените сили. Стотици миньори бяха блокирани временно под земята в близка мина, след като електроснабдяването бе прекъснато в резултат на боевете.

На този фон Полша започна да евакуира близо 200 етнически поляци от Източна Украйна, предаде Франс прес, като се позова на високопоставен представител на полското министерство на външните работи. Конвоят е бил охраняван от украинската армия. Всички тези хора вече са в град Харков (под контрола на властите и извън района на бойните действия), където се подготвят необходимите документи за тяхното пътуване до Полша.

Украинският президент Петро Порошенко покани останалите лидери от "нормандска четворка" (Украйна, Русия, Германия и Франция) на разговори на 15 януари в Астана (Казахстан) в опит за намиране на изход от кризата. В събота руският му колега Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел обаче предупредиха, че такава среща на върха няма да се състои, докато не бъде постигнат напредък по въпроси като спазването на прекратяването на огъня и установяването на зони за сигурност по протежение на украинско-руската граница.

За днес в Берлин са предвидени разговори на министрите на външните работи на страните от "нормандската четворка".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини