„За милиони няма закони” - протест и чалга посрещат магистратите

Първото заседание на Висшия съдебен съвет за новата година бе предшествано от протест и чалга. Над десет недоволни граждани, организирани във фейсбук група, посрещнаха висшите магистрати с изсъхнала елха, окичена с гнили плодове - като самата съдебна система, обясниха те метафората в подаръка си.

Учредяваме национална гражданска инициатива с искане Народното събрание да приеме, че съдиите и прокурорите са длъжностни лица и така те да носят наказателна отговорност за извършените престъпления по служба. Искаме Народното събрание да създаде парламентарна комисия, която да разследва дейността на ВСС, на инспектората към него, на ДАНС и прокуратурата за установяване прикриване на престъпления извършени от магистрати, извършени чрез откази да бъдат разгледани сигнали и жалби на граждани, гласят изискванията на гражданите, формулирани в разпратено по-рано до медиите съобщение.

Според тях предложената от правосъдния министър актуализирана стратегия за правосъдието няма да доведе до никаква реална промяна, а е с цел единствено усвояване на капитали. По думите на недоволните граждани те са били под прозорците на ВСС в първия им работен ден и през изминалата 2014 година със същите искания - реални промени и справедливост за всеки. Това обаче не се случи, категорични са хората, като в знак на протест поздравиха висшите магистрати с песента „За милиони няма закони".

От 20 години няма реално разделение на властите. Време е да има някакви квоти във ВСС, очевидно е, че членовете в момента са зависими поради начина им на избиране, обясни за News.bg своите мотиви за протестно присъствие Стефан Стойков, един от участващите в инициативата.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    99
    999
    1 0
    15:58, 8 яну 2015
    Повече хора трябва да се съберем да протестираме срещу гнилата съдебна система.хора стига сте седяли на топло. Дайте да се организираме и да протестираме .да искаме наистина справедлива съдебна система.
Последни новини