Над 50 убити и десетки ранени при взрив пред колеж в Сана (видео)

Най-малко петдесет души са загинали и десетки са ранени при взрив пред полицейски колеж в йеменската столица Сана.
Терорист-самоубиец е взривил микробус, когато пред сградата се събрали десетки кандидати за прием, предадоха Ройтерс и СкайНюз, цитирани от БТА и "Фокус".

Сигурността в Йемен се влоши, след като през 2011 г. народно въстание доведе до смяна на правителството и разделение в армията, отбелязва Ройтерс.

Групировката "Ал Кайда на Арабския полуостров" - едно от най-активните крила на организацията, предприема все повече нападения.

Западни страни и държави от Залива се опасяват, че продължаващата нестабилност може да отслаби правителството и да даде на "Ал Кайда на Арабския полуостров" възможност да започне да действа и извън Йемен.

От началото на годината в Йемен жертви на екстремистите са станали десетки служители на силите за сигурност и цивилни лица.

Последният голям терористичен акт в Сана бе извършен в понеделник до сграда на привърженици на движението "Ансар Аллах" (шиитски бунтовници от народността хуси). Тогава при взрив загинаха повече от 30 души, припомня ТАСС.

Хусите контролират обширни райони в Йемен, включително столицата, и са смятани за врагове от сунитските въоръжени групировки, включително от йеменското крило на Ал Кайда, отбелязва Франс прес.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини