Грешна интерпретация роди ”новина” за Сертов

Грешно интерпретирани думи на вътрешния министър "родиха" новината, че съпругата на Петко Сертов е поискала прекратяване на издирването. Емилия Сертова отрече.
В интервю за Нова телевизия тази сутрин вътрешният министър Веселин Вучков заяви:

„Петко Сертов се издирва по един и същи начин и в България, и в цялото шенгенско пространство. Има обявено за издирване лице, което не е извършило престъпление, то няма да бъде и задържано. Само трябва да се установи местонахождението му. Докато това не бъде установено, дори и съпругата му да поиска снемане от издирване, въпреки че тя го е поискала, лицето ще продължи да се поддържа в тази Шенгенска информационна система".

Съпругата на бившия председател на ДАНС - Емилия Сертова обаче категорично отрече да е искала прекратяване на издирването, съобщи Блиц.

"Не ме интересува кой какво иска, искам съпругът ми да бъде намерен. Министърът на вътрешните работи поясни, че дори и да поискам спиране на издирването, това няма как да се случи", посочи Емилия Сертова. Тя подчерта, че медиите неправилно са интерпретирали думите на вътрешния министър - тя е поискала издирването на съпруга си, а не снемането му от издирване.

Според процедурите, дори съпругата на Сертов да поиска издирването му да спре, това не може да се случи, докато надлежен орган не установи местонахождението и самоличността му.

Бившият председател на ДАНС изчезна на 5 декември м.г. и бе обявен за издирване както чрез Интерпол, така и Шенгенската информационна система. Преди коледните празници главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи, че Петко Сертов се е регистрирал в гръцки хотел и го призова да спре да се крие, за да спрат да го издирват.

Веселин Вучков добави, че все още се издирва и колата, с която се предполага, че бившият председател на ДАНС е пътувал при изчезването си.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини