"Ислямска държава" с пропагандно видео от Мосул

Групировката "Ислямска държава", която завзе територии от Ирак и Сирия, засне и публикува поредно видео. Този път в него няма екзекуции, а е с пропагандна цел и цели да "развенчае" митовете на чуждите медии за насилията в завладените от нея градове.

Британският заложник Джон Кантли, който вече се е появявал в предишни видеопослания на ислямистите, представя иракския град Мосул след завладяването му от тях. Агенциите отбелязват, че той вече изглежда видимо по-добре, в сравнение с преди, носи цивилни дрехи и косата му е по-дълга.

По време на разходката си из втория по големина иракски град, той посещава пазари, детски отделения на болници и заявява, че твърденията колко опасен е за местните жители животът в града не отговарят на истината. По думите му, за 5 месеца под контрола на джихадистите, присъствието на полицията е напълно ненужно, хората се чувстват сигурни и спокойни, имат достъп до всякакви стоки и услуги, а бедните и болните са подпомагани от ИДИЛ. Лъжа е, твърди Кантли, че хората се разхождат, оковани във вериги.

В детското крило на местна болница се лекуват и деца, получили психически травми от въздушните удари на водената от САЩ коалиция, казва още той като хвърли вината върху тях за проблемите в града.

Прави впечатление обаче, че по улиците, показвани във видеото, почти не се движат коли. Самият той се придвижва с кола и на мотор, а зад него се виждат двихадисти.

Припомняме, че Кантли критикува преди критикува провалените операции по освобождаването му и заяви, че се чувства изоставн и гневен. В новия клип, той вижда в небето дрон и възкликва: "Мен ли търсите? Искате да ме спасите ли? Ето ме, тук сън! Безполезно, напълно безополезно!"

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини