Ново генетично изследване: Българите са европейци

Според друга позиция древните българи имат тюркско-монголски произход

Ние сме народ с европейска генетична структура. Това показва изследване на генетичната характеристика на населението на България, проведено от екипа на проф. Драга Тончева – ръководител на катедрата по медицинска генетика, в което освен нейни ученици са участвали и учени от два италиански университета.

Ученият акад. Ангел Гълъбов бе категоричен, че съвременните анализи на проби от 900 българи, разпределени равномерно по цялата територия на страната, отхвърлят позицията, че древните българи имат тюркско-монголски произход, предаде БНР.

Материалите за изследване на съвременните българи бяха предоставени от ВМА и началникът по онова време – ген. проф. Тонев. Методите, с които е проведено изследването, са най-модерните, които се използват изобщо в областта на биомедицината – изследване на т.нар "митохондриална ДНК " и у-хромозомата.

Изследването е обхванало само етнически българи и българо-мохамедани.

"Съдържанието на гени на тюркоезичнитe - т.нар. "алтайо-монголите" е под 1,5% и българите са абсолютно европейска популация. Това изследване – с 900 души – отстъпва по брой на изследваните само на италианци, шотландци и испанци. Тези данни показаха, че съвременните българи са сродни с някои славянски популации – например с хърватите, близки са до населението на Северна Гърция, на някои райони на Италия – Северна и Средна Италия. Това е по отношение на митохондриалната ДНК. По отношение на у-хромозомата има близост и със сърби, румънци, северни гърци, хървати.

Отхвърля се абсолютно близост с турците – доста голяма разлика. Има отстояния от населението на Средна и Западна Европа – латиноговорещите и немскоезичните, скандинавците и т.н., и известни различия от популацията на Европейска Русия, Чехия, Словакия, което също е важна находка", заяви акад. Гълъбов.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ja
    Jack Bauer
    9 -2
    20:43, 5 яну 2015
    Това беше ясно, а вече е и научно доказано. Обръщам специално внимание на асанчо, яръчко и другите типове с промити мозъци, които се подвизават тук. Четете и плачете, принтирайте си го и си го закачете над леглото.
  • 2
    Тъ
    търси
    6 0
    20:57, 5 яну 2015
    от доста време се опитвам да намеря и да съпоставя генетичните изследвания на волжките българи и да ги съпоставя с тези на тукашните българи и с тези на така наречените български турци. ако някой има инфо моля да публикува.
  • 3
    До
    до джак баур
    6 -3
    21:04, 5 яну 2015
    Пич прабългарите са дошли през пети шести век и са наброявали между 30 и 50 хиляди души... Последният от тях е изчезнал най-късно през 16 век, претопени сред масите от славяни живеещи по тези земи по това време.Можеш да си направиш сам извода по приличията между български, сръбски хърватски , босненски,полски , руски и тн. Та естествено че днешните българи имат европейски корени. Но не виждам защо Хасан и Яръчко трябва да плачат заради това .
    • Ja
      Jack Bauer
      10 -3
      21:31, 5 яну 2015
      Първо не "баур", а Бауър. А относно асан и яръчко - защото се мислят за чистокръвни турци, а генетично не са. "Изследването е обхванало само етнически българи и българо-мохамедани." И все искат да представят българите като втора категория хора. А БЪЛГАРИТЕ са най-старата нация в Европа. Когато БЪЛГАРИТЕ са имали държава европейците са били племена. Нямам нищо против турците (и ти в това число), ама тогава тях даже ги е нямало. Това изследване доказва това, което казах. Други въпроси?
    • Nq
      nqma takava darjava kato bg
      2 0
      18:27, 6 яну 2015
      do djak az ne mislq 4e nie BUlgarite sme do6li ot nqkade nie sme si bili tyka , prosto istoriqta o6te ne priznava tozi fakt i preina4ava za6toto ne im e ygodno da priznaqt 4e ot nas tragva si4ko kultura stroitelstvo jivot
    • Се
      СЕЛЕНЖЕР
      6 0
      20:06, 8 яну 2015
      Абе рязан бахур цяла европа и половин азия носят български гени.в това число и по голямата част от турция.няма да обяснявам на пача и баклук бурдисан защото си още неандерталец и полумаймуна...
Последни новини