Държавата поема изцяло санирането на панелките, икономията е до 55%

В момента в Агенцията за устойчиво енергийно развитие има набрани над 5500 обследвания на сгради, които са с обща площ над 12 млн. квадратни метра.

Прогнозата е, че при реализирането на мерки за енергийна ефектвиност във всички тези сгради, ще бъдат спестени около 55 процента от енергията и 565 хиляди тона въглероден двуокис.

Тази година държавата поема изцяло финансирането на обновяване на сгради тип панелно строителство или ЕПК. Необходимо е сградата да е с поне 36 апартамента, етажната собственост да се сдружи и да подаде заявление в общината по местоживеене.

Изпълнителният директор на Агенцията Ивайло Алексиев поясни, цитиран от БНР, че в регистъра има около 350 фирми за енергийно обследване на жилищни сгради, което е напълно достатъчно за страната и за успешно начало на проекта.

По проекта, който върви в момента за многофамилните жилищни сгради, вече са влезли около 46 обследвания, които показват, че при всички положения ефектът ще бъде над 40 процента икономия на енергия.

Това е икономия на енергия за отопление и топла вода, евентуално и за охлаждане. Мерките, които са по програмата, са насочени към обновяването на сградата, което е свързано изключително и с конструктивните й особености, тока и изолацията и подобряване на някои от системите.

Сградният ни фонд наистина е във видимо лошо състояние, тъй като през последните 20 години е нямало достатъчно средства да бъде поддържано в добри технически параметри и състояние, коментира Ивайло Алексиев.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    За
    Закон
    9 -2
    15:59, 2 яну 2015
    Ако си бучнете и по една тапа на ауспуха, още поне толкова тона преработен вчерашен боб, няма да излязат в атмосферата. Може пък икономиката да тръгне, а?
  • 2
    Ид
    идиот
    9 -2
    16:53, 2 яну 2015
    А дали някой от умните политически кратуни,дето приеха новите правила, е правил общо събрание на панелка с два и повече входа.Както винаги всяка добра идея е залята с куп лайн... и препятсвия за нейното реализиране.
  • 3
    Zz
    zzz
    1 -1
    17:44, 2 яну 2015
    е в случая пречките тук могат да дойдат само от тъпия и озлобен български народ.завистта от тези,които вече са похарчили някой лев за изолация.тези са против в момента.а до момента бяха тези ,които нямаха пари сега са тези с пари. хахаха българиноооооо
    • Бъ
      Бъззз
      1 0
      17:59, 2 яну 2015
      Не мери останалите със собственият си аршин! Решението е командно, икономическо и лобистко. Не обслужва гражданите, а ползва част от тях да бутат в посоката му. Това е се едно да се обещае на пътниците в "Титаник", че всички ще бъдат спасени, ако се наредят в колона по един. Накрая оцеляват мошениците и нахалниците.
  • 4
    Zz
    zzz
    1 0
    20:41, 2 яну 2015
    е да де ама най накрая някой ще получат нещо ако не си пречат сами.а те ще си пречат.и всички ще си кажат "е ако не си пречехме щяхме да имаме санирани жилища"и ще гласуват пак за герб.но с уснование.щото не той ще им е пречил да се разберат селяните.ооо гражданите извинете.нали са "блок"

Още новини

Последни новини