Включват армията в охраната на турската ни граница

В началото на 2015 г. Министерството на отбраната (МО) започва да се готви, за да може най-после да помогне по-сериозно на МВР с охраната на българо-турската граница.

След извънредна среща между вътрешния министър Вучков, премиера Борисов, силовия вицепремиер Кунева и няколко други министри, в последния работен ден от годината бе решено, че от 1 март догодина МО ще вложи и част от своя ресурс в охранителната операция по границата ни. Военните ще помагат предимно с логистика и транспорт особено предвид факта, че според анализите на правителството се очаква през март отново към страната да има засилен миграционен натиск.

Вицепремиерът, отговарящ за отбраната - Меглена Кунева, си пожела занапред сигурността ни да е такава, че да нямаме нужда 900 полицаи да бъдат изтеглени от страната, за да трябва да работят по границата. С тази цел Кунева се надява да ползваме оптимално техниката, с която разполагаме, за да ни е нужна по-малко жива сила.

Вътрешният министър Веселени Вучков се похвали с това, че е получил премиерско одобрение на искането си за повече гранични полицаи.
Припомняме, че вчера той пожела нови 500 души да бъдат назначени на трудов договор и 200 бивши сержанти да заработят като гранични служители. По негови сметки те биха заменили напълно командированите от страната полицаи и общо биха стрували на хазната 9 млн. лева, докато в момента се плаща двойно за командировките.

В първите работни дни на следващата година обаче ще стане ясно точно колко от щатовете ще бъдат разкрити. На извънредната среща е взето и решението да се инвестира в пътна логистика по границите и подстъпите към нея, като това ще бъде отговорност на регионалното и земеделското министерства.

Оказа се обаче, че министърът на отбраната Николай Ненчев, макар да се е съгласил да помага, още не е много наясно нито какъв финансов ресурс ще трябва да вложи, нито колко служители ще ангажира с тази отговорна задача. Единственият му коментар по този важен въпрос беше, че вероятно ще бъдат осигурени допълнителни средства.

Междувременно ще продължават да се извършват справки за това дали в сградния фонд на МО има такива постройки, които биха могли да бъдат пригодени за убежища на бежанци.

Докато се взимат решенията за това как да се преструктурира зелената ни граница с Турция, шефът на вътрешното ведомство продължава да отзовава полицаи, командировани в опасните зони по границата. До момента техният брой е 101, като до 5-и януари Вучков се ангажира тази цифра да нарасне осезаемо.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    За
    Застава
    2 -2
    13:39, 30 дек 2014
    Tолкова сте тъпи и объркани, че не изпускате бузите си наведени с две ръце! Изънредна среща.
    • 43
      435333
      1 -3
      16:44, 30 дек 2014
      ti pak si mnogo umen we tapanar
  • 2
    12
    1234567
    10 -1
    16:08, 30 дек 2014
    Трябва най накрая гранична полиция да започне да си гледа работата както трябва,а не само да ходят в баира на почивка.има начин да ги накарат да заработят.
  • 3
    Ду
    дупета
    3 -1
    22:01, 30 дек 2014
    Алилуя братя,аз съм тук да донеса успокоение на грешника,и да го вкарам в правия път.Армията Бранкалеоне.
Последни новини