Жертвите от катастрофи през 2014 - още повече.

Сн.: yurukov.net

Тенденцията за увеличаване на жертвите от катастрофи се запази и в края на 2014 година. До 29- ти декември в пътнотранспортни произшествия са загинали 651 души. За същия период през миналата година жертвите са 595 души, показва справка в сайта на МВР.  Това е увеличение с над 50 души при 33 произшествия повече.

Това е първата година от 2010 насам, в която се отбелязва ръст на жертвите, след като няколко години тенденцията беше за намаляване на техния брой. Според статистиката на Пътна полиция основната причина за пътните произшествия е карането с несъобразена скорост и неправилното изпреварване. Проблем са и по-честите случаи, в които зад волана застава неправоспособен шофьор или шофьор с отнета книжка.

В началото на годината Върховният административен съд прие Тълкувателно решение, според което мобилните камери не отговарят на изискванията на закона, защото не може да бъде установено (нямат GPS координати) местоположението на автомобила, на който са монтирани. Това стана повод нарушенията, засечени с мобилни камери, да не се санкционират с електронен фиш. Затова и от пътна полицията отчетоха за първите шест месеца на годината 200 хил. засечени нарушения по-малко.

В края на ноември вътрешният министър Весели Вучков обяви, че се подготвят спешни промени в закона за движения по пътищата, с които камерите отново да влязат в употреба. Проектът е бил внесен на 11 декември, като вносители са депутати от Реформаторския блок и Български демократичен център.

Наскоро беше представена и нова организация на пътя, според която катаджиите вече няма да спират шофьорите, превишили скоростта.

Санкциите за скорост ще се извършват на база снимки със стационарните камери, които са 25 в цялата страна и мобилните устройства, общо 148. При установено нарушение с мобилна камера, провинилият се шофьор няма да бъде спиран, за да му се състави акт на място, а ще бъде призован по общия административен ред, да се яви в районното по местоживеене.

Вътрешният министър Веселин Вучков даде два месеца тестови период на новата организация. 

Жертви и ранени от катастрофи през последните четири години |Create infographics

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини