10 °C

Българите в Истанбул посрещнаха Коледа,събраха се в Българската екзархия

Храмът "Св.Иван Рилски"

По традиция българите в Истанбул посрещнаха Бъдни вечер на вечерна молитва в храма „Св.Иван Рилски” в Българската екзархия.Нашенци,населяващи мегаполиса наброяват около 400 души и живеят много сплотено.Те отбелязват заедно всеки голям православен празник.Центърът на духовен живот е българската екзархия.Тук е Коледното дърво около което ще се съберат в новогодишната нощ.То е в специална зала за тържества,непосредствено до храма.

  В Българската екзархия предстои откриването на българско училище,където ще се изучава майчиния език,сподели за Кърджали бг вести председателят на църковното настоятелство Васил Лязе.Тук живеем свободно и всичките ни права са гарантирани,допълни го Христо Кепов.

   С бързи темпове върви реставрацията на българската светиня в Истанбул-храма „Св.Стефан” известен още като желязната църква.Ремонтът се финансира основно от Истанбулска община.До сега са усвоени 2 млн.долара.Завършена е камбанарията.Храмът е най посещавания туристически обект от българските туристи,затова и властите държат ремонта да бъде завършен в срок.

Георги Кулов

Българската екзархия
Залата,където българите ще посрещнат Нова година
Васил Лязе
Христо Кепов
Интервю за еТВ
Храмът "Свети Стефан"
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Xa
  XACAH
  2 -1
  17:29, 25 дек 2014
  4estita vi koleda dragi hristiyani ot statiyata dano da ste razbrali kak nie turtsite ne se darjim s zlo srestu hristiyanite podpomagame vi za restavriraneto na jelaznata tsarkva v İstanbul i to s golama ne malka suma 2 miliona dolara no nqkoi balgari ne iskat da varnat imotite (djamiyite ) na muslumanite v BG

Хороскоп за 31.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За да намалите риска от грешки се консултирайте по делови и други въпроси, които ви затрудняват. Приветствайте желанието на някой да ви помогне, не бъдете излишно горди. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи, но до тогава ви чака много работа.
31 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В добра физическа и психическа форма сте и ще поддържате темпото си непроменено. Краткосрочните ви планове ще се развиват без особени отклонения, което значи, че ще получите онова, за което се трудите. Ставайки по-общителни ще си осигурите информацията, от която се нуждаете.
31 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще мине под знака на непрекъснатото движение. Ще се захващате ту с едно, ту с друго и в крайна сметка ще останете доволни, ако успеете да свършите нещо докрай. Не позволявайте околните да вземат решенията вместо вас, но бъдете доста-тъчно тактични, за да избегнете споровете. Здравето е ви повече от отлично.
31 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще е запълнен с делови срещи, както и с изпълнението на служебни и бизнес-задачи. Личните ще оставите на втори план, с намерение сте да приключите по-скоро ангажимент, от когото очаквате да последват финансови и други развития. Не оспорвайте мнението на партньорите си и ще ви бъде по-лесно да осъществите целите си.
31 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очакват ви успехи, ако делата ви са прозрачни, а вие честни и принципни. В семейна среда ще споделяте вълненията си и с топло чувство към близките си, ще изразите вниманието и обичта си към тях. Не отхвърляйте едно предложение, преди да сте го обмислили, защото носи добри възможности.
31 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Проявеното от вас внимание към проблемите на околните ще ви се върне под формата на изгодно предложение или друга придобивка. Подобрявайки общуването с тях, няма да пренебрегнете и собствените си нужди. Други ще се заемат с домашните задачи. Много от тях чакат вниманието ви.
31 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вероятно се надявате на резултати, по-добри от тези, които сте планирали. Ще се осъществи идея, която сте считали за възможна и това със сигурност ще улесни работата ви. Околните черпят от вашата енергия и желание да свършите всичко по най - добрия начин. Явно не пестите труда си.
31 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Тактичността и деловият ви усет ще ви помогнат да се възползвате от завързана ситуация. Изгодите, които ще извлечете значително ще улеснят бъдещето ви (най-вече материалното им изражение). Проблеми във взаимоотношенията с институциите може да отнемат доста време, но в крайна сметка ще получите това, към което се стремите.
31 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Удовлетворени сте от посоката, в която се развиват делата ви. Не пестите усилията си, когато искате да постигнете нещо и това определя и успехите, които бележите. За предпочитане е да се насочите към дейности, свързани с комуникация и обмен на идеи. Ще останете очаровани от предложението на малко познат човек.
31 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
На работното ви място предстои промяна, която открива добри възможности за вашето издигане. Възползвайте се от това и положете съответните усилия, за да покажете на какво сте способни. Бъдете по-инициативни и пробивни и ще спечелите.
31 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повече яснота по предстоящ проект ще получите след срещите, които ви предстоят. В никакъв случай не подценявайте възможностите на хората, с които се срещате, и не си създавайте впечатления от пръв поглед. Умеете да прониквате в невидимото, направете го и сега. Ще си помогнете.
31 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с важен проблем днес, което ще изпълни със чувство за добре свършена работа. Не оставяте длъжни на човек, който се е отнесъл недоброжелателно с вас. Посвещавате голяма част от времето си на любимия човек, с когото прекарвате страхотни моменти заедно. Настроението ви значително ще се подобри след като получите добра новина свързана с ваш близък човек.
31 окт 2020
Последни новини