Кирил Хаджиев и Делчо Радев са Спортисти на годината на Кърджали,волейболът обра статуетките

Спортистите на годината

Кирил Хаджиев и Делчо Радев бяха определени от спортната общественост на Кърджали за спортисти на 2014 година. Двамата са шампиони на страната  по плажен волейбол.Те получиха  специална статуетка, изработена от художника Емил Пенчев.Такъв приз се връчва за първи път. Идеята е на градоначалника Хасан Азис.

При подрастващите Спортист на годината е също волейболист. Това е Симеон Топузлиев от СОУ”П.Р.Славейков”.

     Спортни деятели, журналисти,общински съветници и  граждани определиха за подгласници на призьорите спортисти от различни видове спорт. При „големите”това са Ива Тончева,водна топка и Емилия Стоянова, канадска борба. При подрастващите втори и трети са Джан Мехмед,борба и Мария Павлова,бокс.

  По предложение на кмета Хасан Азис бяха връчени и четири специални награди за изключителен принос към спорта в общината. С тях бяха наградени Пламен Стайков, шампион на България по автомобилизъм, волейболния тим на СОУ”П.Р.Славейков” във възрастова група V-VІІ клас, републикански шампион,Петко Кушлев и Емил Делчев.

 Състезатели бяха отличени с грамоти. Сред тях бяха много футболисти.Наградите получи президентът на „Арда”  Рамадан Яшар.

Посмъртно със златна значка бе награден дългогодишният деятел на футбола Генчо Иванов.Наградата получи дъщеря му.Тя му бе присъдена по повод 90 години от създаването на футболен клуб „Арда”.

   Наградите връчиха председателят та Общинския съвет Раиф Мустафа,зам.-кметът Юсеин Ахмед,секретарят на общината Сезгин Бекир и председателката на постоянната комисия към местния парламент за младежта спорта и туризма Веселина Юрукова.

  В тържествената програма се включиха изпълнители по спортни танци от школата на Янчо Георгиев и каратисти от ОДК с треньор Георги Петков.

  Зам.-кметът Юсеин Ахмед бе лаконичен:Поклон пред всички спортни деятели и спортисти за усилията им в тези трудни времена да защитават спортната чест на Кърджали.Изисква се много воля и хъс,подчерта Ахмед.

  Преди церемоният по награждаването бе открита голяма фотоизложба посветена на спортното движение в Кърджали.С нея се отбелязва 95 години от създаването му.Кърджалийци имаха възможност да видят пионерите в спорта,както и спортистите на годината през последните десетилетия.Специално внимание е отделено на популярните в града спортове-волейбол,водна топка,щанги,борба и др.Изложени са и спортните трофеи на нашите спортисти.

  Спортни деятели разказаха за прохождането на спортните дружества.Началото се поставя през 1919 г. когато в Кърджали с военни почести е посрещната организацията „Беломорски юнак”,изтегляща се от Гюмюрджина.През 1923 г. е създадена Българската национална спортна федерация,която се председателства от Александър Батенберг,депутат от Ардинско.Сред спомоществователите е и кърджалиецът Руси Русев.През 1924 г. е създадена футболна „Арда”.

Кърджалийци,които искат да узнаят повече за историята на физкултурното движение и спорта в общината могат да разгледат изложбата,която е във фоаето на Дома на културата.

Георги Кулов    

Статуетка и за подрастващите волейболисти
Имаше и грамоти
Признание за Петко Кушлев
Танците
Карате
Изложбата
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини