Издадоха акт 16 за укрепените участъци в коритото на река Върбица

Държавна приемателна комисия издаде акт 16 на трите участъка в коритото на река Върбица на територията на община Кирково, чиито брегове бяха укрепени със средства от Междуведомствената комисия по бедствията и авариите към МС, за да бъде предотвратена опасността водата да залее помпените станции за питейна вода „Бенковски”, „Крилатица” и „Островец”. Комисията прие протокол, с който препоръча на ДНСК да издаде разрешително за ползване и въвеждането на обектите в експлоатация. Областният управител Илия Илиев положи подписа си като възложител на строежа. Председател на комисията е началникът на ДНСК инж. Диян Катранджиев. В нея членуват още представители на РИОСВ, Басейнова дирекция, Областно пътно управление, „Пожарна безопасност и защита на населението”, „ВиК”, фирмата-изпълнител „Саварона” ЕООД, проектантите от „Водпроект-СА“ЕООД - Пловдив и надзорниците от „Екоинженеринг”.
Укрепването на бреговете на Върбица в трите участъка се наложи след като водите на реката изместиха коритото й в посока на помпените станции и заплашиха да ги залеят, застрашавайки водоподаването на над 10 000 души население.
В рисковите зони са издигнати насипи, положена са баластра и едроломен камък, почистени са наносите, дървесната и храстовидна растителност, извършено е залесяване. Стойността на проекта е над 400 000 лева.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини