Децата на Миладиново представиха коледен спектакъл

След възстановката на мюсюлманския празник Курбан –байрям учениците от основно училище „Христо Ботев” в с. Миладиново, бяха в трескава подготовка и вълнение дни наред. Членовете на Ателие”Искри край огнището” и Клубовете „Сръчни ръце” и „Млад кулинар и лечител”по проектите към Центъра за образователна интеграция на деца и младежи от етническите малцинства: „Нашето бъдеще е в нашите ръце” и Искам, знам и мога” в ОУ”Христо Ботетев”- с. Миладиново подготвиха Коледен спектакъл: „Възстановка на народния празник Бъдни вечер и обичаите „Коледуване” и „Сурвакане”. До най-малки подробности бяха проучени християнските традиции и обичаи и представени автентично. Битовият интериор, ястия, облекла, ритуали, мултимедийни презентации, песни, народни танци разкриха в пълнота тази страна на българската традиционна празнично-обредна система. Децата с интерес разкриваха сходствата в традициите на двата етноса и с удоволствие се потопиха в празничната атмосфера на Коледните и новогодишни християнски празници и обичаи. Приготвяха коледни ястия, кичеха сурвачки, правиха празнични подаръци и сувенири, учеха коледни песни и наричания.
Решаващият ден – Коледният спектакъл на 23.ХІІ.2014г. Училищният стол се превърна в театрална сцена. Публиката –почти цялото население от Миладиново, Сестринско и Кокиче, на трите села, родители и близки на учениците. Имаше и скъпи гости: Вилдан Сефер от Областна администрация, Елена Димитрова от РИО на МОН, Директорът на училището, Председателят на Училищното настоятелство и др.
Родители и гости оцениха по достойнство търсенията и артистичното присъствие на учениците. Децата имаха заразителния пример на своите ръководители – Елена Топалова в ролята на старата стопанка, Невин Камбер и Петя Семерджиева – снахите в семейството.
Кулминацията на емоциите и преживяванията на гости и публика предизвикаха коледарите със своите специални и особено актуални наричания, естествено възнаградени богато с пъстрото хоро на малките актьори завърши празничното настроение с пожелание за нови срещи на пролетните празници.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    наблюдател от бсп
    0 0
    10:44, 24 дек 2014
    Браво, браво и само браво на всички участници и най вече на директора на училището.това е начин за обединение и единение на нацията.добруване,почитане на друговерните и всеки около тебе.
Последни новини