Вдигаме заплатите на Бърза помощ с 20%

Ген. Стоян Тонев е роден на 3 декември 1953 г. в Кърджали. Завършва медицина във ВМИ-Пловдив през 1979 г. Бил е началник на медицинската служба на авиополка в Чешнигирово, а от септември 2002 до ноември 2013 г. бе началник  на ВМА. Беше зам.-кмет на София, а в момента е депутат от ГЕРБ и председател на комисията по здравеопазване в НС.


Г-н Тонев, коалицията се разклати заради спора за пенсионната реформа. Финансовият министър дори каза, че ако трябва, може да идете и на избори. Как тези катаклизми се отразяват на хората, които подготвят мащабна здравна реформа?
- Мисля, че това са нормални взаимоотношения между коалиционни партньори. Възникнаха някои противоречия, които трябва да бъдат изяснени. Това, че понякога се разговаря чрез медиите, създава измамно чувство. Но разклащане няма. За промените в здравната система има пълно единодушие между коалиционните партньори.

- За да се направи задълбочена и сериозна реформа, е нужен хоризонт от поне един цял мандат. Как пишете стратегия, когато се говори за избори след един или два месеца?
- Като има нови избори, какво ще стане. Пак същото. В момента обстановката е такава, че не можем да очакваме промяна в обществената нагласа. А тя е да няма нови избори.

- Реформата, която вече беше обявена, предвижда създаване на три пакета, което е стъпка към демонополизация на здравната каса. Проведохте ли консултации с вашите партньори в НС, за да не се стигне до недоволство като с пенсионната реформа?
- Да, направихме такива консултации, защото идеята за трите пакета беше разгледана и на здравна комисия. И тук разногласия нямаме. По-скоро има различни мнения за бързината, с която това трябва да се случи. На заседанието на Висшия медицински съвет присъстваха от лекарския съюз и пациентски организации. Но дискусията би трябвало да се случи и на ниво обществени организации - синдикати, съюза на работодателите. Предвиждаме кръгла маса по въпроса.

- Въвеждате понятията „спешен“, „базов“ и „планов“ пакет. Дали спешният ще се осигурява само от определени болници, или от всички?
- Всяка болница ще осъществява спешния пакет. Ако говорим за т.нар. планов пакет, ще дам пример. Ако някой иска да се оперира от катаракта в конкретна болница и при конкретен лекар, а няма осигуровка, това може да стане само с листа на чакащите. Лечението му пак ще бъде безплатно, но ще трябва да чака дълго, защото това не е спешна операция. На този пациент ще му бъдат посочени поне пет здравни заведения в страната, в които той може да направи операцията веднага.
По този начин ще се опитаме да облекчим водещите болници в страната от прекалено големия наплив в тях. Ако искаш да получиш максимално качествена и квалифицирана грижа, то трябва, както е в целия свят, да си доплатиш. В Англия например за херния се чака три месеца.

- Защо този, който не си плаща осигуровките, също ще получи здравна грижа? Това не е честно спрямо тези, които си плащат?
- Идеята на министър Петър Москов, която аз подкрепям, е да се създаде фонд за неосигурени към МЗ. Преди няколко години той беше 5 млн. лв., сега са предвидени 15 млн. лв. до юли, когато приключва шестмесечието. От този фонд ще се плаща на болниците, когато неосигурен се обърне към тях за планова медицинска помощ.

- Но така на практика стимулирате хората да не си плащат осигуровки?
- Чрез бюджетна комисия вече криминализирахме неплащането на пенсионни и здравни осигуровки. Следващата стъпка е лишаване от достъп до държавни и общински институции за административно обслужване. Например при всяка продажба на кола или апартамент ще се иска документ за платени осигуровки.

- Значи няма да мога да си продам колата и апартамента, но катарактата ми ще бъде оперирана без пари?
- Точно така. Но ако не си плащате застраховката за здраве, няма да можете и да се ожените. Няма да можете да си вземете и свидетелство за съдимост.
В България има около 900 000 души без осигуровки. Около 300 000 са в чужбина, през лятото стават 500 000 – те също не плащат. За студентите предвиждаме облекчен механизъм - ще се запази сумата от 700 лв. за влизане отново в системата на здравно осигуряване. За всички други сумата става 2000 лв. Освен това, ако болницата осъди даден човек за това, че не си е платил разходите по лечението, то сумата може да се възстанови от неговите банкови сметки. Това го има в много страни. В САЩ дори няма нужда от съд. Това става само с фактурата от болницата.

- Има контингенти, които, дори да ги осъдиш, няма какво да им вземеш, защото живеят в бараки? Сред ромския етнос има много такива.
- Тези пациенти държавата ги осигурява. Но не са само роми. В Северозападна България 20% от хората са така.

- В някои държави има отделни болници за бедни. Ще има ли такива и у нас?
- Идеята на болниците за бедни в Европа и в Америка е, че държавата може да ги субсидира, но тя не ги организира. Създават ги църкви, религиозни организации, филантропи. Институтът „Пирогов“ у нас някога е бил създаден като болница на Червения кръст. Католическите болници във Франция, които уж са за бедни, са едни от най-добрите. Ще дадем такава възможност в закона. Задача на държавата е да осигури спешната помощ на всички граждани независимо от техния статус.

- Да кажем все пак плюсовете и минусите на всеки от трите пакета здравна помощ?
- Всеки пациент ще бъде уведомен за базисния пакет - какво ще получи като обслужване на социалнозначимите заболявания. Сега ще вкараме в него и лечението на мозъчни аневризми, което струва около 30 000 лв. В България загиват около 30 души на година, защото досега не се плащаше от касата, а се търсеха дарения. Ще се направи преглед за заболяванията във всяка специалност.

- Как на практика ще осъществите демонополизацията на здравната каса?
- Чрез т.нар. планов пакет. Ще се развие в по-пълен обем ведомственото здравеопазване. Работодателите ще поемат грижата за една голяма част от професионалните заболявания на техните работници. Размерът на вноската се обсъжда, но засега мислим за още 2%.

- Пациентът ли ще решава къде да отиват парите му за здраве, или вноската ще се поделя между НЗОК и частния здравен фонд?
- На този етап няма да се променя солидарният модел на тези 8%, които се плащат. В момента оборотът на година на частните фондове е 34 млн. лв. Четири от общо седем са реално работещите здравноосигурителни фонда, но те трябва да се интегрират в системата.
Първо ще бъде обсъден конкретният модел, който ще приложим. Говори се много за холандския модел, при който 6,6% е солидарната вноска, а остатъкът до 12% отива в собствената партида за здраве на всеки. Във Франция вноската за здраве е 14%, но те включват и транспорта до болницата или до санаториума. Осигурените над 65 г. получават 6 кг мляко и 2 кг сирене на седмица като профилактика срещу остеопорозата. Здравната вноска покрива включително и операция за смяна на пола.

- Това са много високи вноски за българските условия. Какви са поносимите нива за нас?
- Мисля, че вдигането на вноската над 10% е извън възможностите на хората в България. Но това трябва да става постепенно. В Швейцария в продължение на 10 години вноската се вдигна от 8 на 12,7%.

- Каква реформа ще направите в Спешната помощ?
- Вдигаме заплатите в Спешната помощ с 20% и искаме при възможност да ги вдигнем още веднъж с толкова от 15 юли, ако икономиката позволява. Ще се направи анализ за нуждата от специалисти в Спешната помощ на базата на информацията в електронната карта. Колко хора с определени заболявания има в един район, каква е възрастовата характеристика, какво е демографското му състояние. Ще дам пример с различни райони в столицата. В „Младост“ има млади хора, деца, ясно е, че там има нужда от педиатри, травматолози, хирурзи. В центъра има застаряло население, липса на асансьори, много инсулти и инфаркти, значи са нужни невролози и кардиолози. Във „Филиповци“ има усложнен травматизъм, усложнения при раждания и нужда от токсиколог.

- Най-деликатната част от реформата е оптимизацията на болниците. Кога ще се заемете с това?
- Категоризацията на болниците и определянето на обема на медицинската помощ са най-сложната част от задачата ни. На мен ми се иска да стане до края на годината, но не виждам как може да се случи по-рано от година и половина. Дори в държави като Норвегия, които имат средства, тази реформа стана за две години. Стремежът ни е общините да бъдат заинтересовани да подпомагат болниците си. Ако някъде се реши да бъде закрита малка болница, задължително преди това ще се осигури адекватна спешна помощ и стационар с минимум 10 легла.

- Какво ще направите, за да намалите корупцията при търговете с лекарства?
- Вече започнаха разговори и ще бъде сключено споразумение с фармацевтичния бизнес. Стремежът на НЗОК и министерството е при търговете да участват производители и да се плаща пряко на тях, независимо дали са от Франция, или от Германия.

Неделина Анева

Източник: http://pressadaily.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини