Похитителят от Сидни - ирански бежанец, обвинен в убийството на съпругата си

Властите в Австралия официално потвърдиха самоличността на мъжа, който взе за заложници 17 души в кафене в Сидни.

Нападателят е идентифициран като Ман Харон Монис на 49 години. Той е от Иран, а през 1996 година е получил статут на бежанец. Живеел от много години в предградие на Сидни. Разследван е от полицията заради различни престъпления. Броени дни преди атаката в кафенето е пуснат под гаранция след обвинение в убийството на бившата си съпруга.

Той бил психически нестабилен и радикално настроен. Не са потвърдени негови връзки с "Ислямска държава".

Монис описва себе си като "ислямски проповедник и борец за мир".

Той беше прострелян по време на полицейския щурм срещу кафенето, след което бил откаран в болница, където е издъхнал от раните си.

След като самоличността на Монис беше установена, Иран осъди действията на похитителя и посочи, че нападението е нехуманен акт, който предизвиква страх и паника у хората и допринася за грешното тълкуване на исляма.

Загиналите клиенти на заведението са 34-годишен мъж и жена на 38 години. Все още не е ясно дали те са загинали при стрелба от полицията или са били убити от похитителя си. На мястото на инцидента стотици австралийци поставиха цветя в памет на загиналите.

Междувременно фалшива тревога наложи евакуацията на австралийското министерство на външните работи в столицата Канбера. Причина за безпокойството стана подозрителен пакет в столовата на сградата. След проверка на сапьорски екип се оказа, че няма взривно устройство.

Източник: http://offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини