”Ще пътувам с теб”: Австралийци подкрепят мюсюлманите (видео)

В социалните мрежи набира сила движение на солидарност с австралийските мюсюлмани, съобщиха Ройтерс и Би Би Си.

Броени часове след заложническата криза в кафене в центъра на Сидни, в която бяха убити нападателят ислямист и двама от заложниците му, пораждайки антимюсюлмански настроения в най-големия австралийски град.

Вдъхновени от Туитър хаштага #illridewithyou (Ще пътувам с теб), пътуващи с обществения транспорт обявяват подкрепата си за мюсюлмани, които се страхуват от ислямофобски реакции след заложническата драма, предаде БТА.

Инициативата е предизвикана от пост във Фейсбук от живеещата в Сидни Рейчъл Джейкъбс, която казва, че видяла жена, за която предполага, че е мюсюлманка, дискретно да сваля мюсюлманското си було хиджаб, докато пътува до нея във влака за работа.

 "Изтичах след нея на гарата. Казах й: "Сложи си го обратно. Ще вървя с теб." Тя се разплака и ме прегърна близо минута, след това си тръгна сама", пише Джейкъбс.

Този пост става повод за потребителката в Туитър Теса Към да обяви по кой маршрут ще пътува и да предложи на мюсюлмани, които се страхуват да ползват обществения транспорт, да пътува заедно с тях. Малко по-късно тя предлага хаштага #illridewithyou (Ще пътувам с теб), който светкавично набира популярност.

По данни на Туитър Австралия само за два часа са се появили 40 000 туита с този хаштаг, а за четири часа те са станали 150 000. Хиляди австралийци вече са се присъединили към спонтанната кампания, съобщават по кой маршрут ще пътуват от или до Сидни с влак или автобус и предлагат на мюсюлмани да се срещнат с тях на тяхната спирка и да пътуват заедно с тях. Някои от тях си закачат листче с надпис "#illridewithyou".

Хаштагът набира популярност и извън Австралия. Той се появява в туитове в Азия, Европа, Африка и Северна Америка.

Холивудският актьор Ръсел Кроу, който е израснал в Сидни и има къща в този град, се присъедини към кампанията.

В Сидни живеят около половината от пребиваващите в Австралия 500 000 мюсюлмани. Много от тях отиват на работа в града, пътувайки от западните му предградия.

Австралийската полиция подчерта, че нападателят в Сидни е действал сам и е бил умствено неуравновесен, но искането му към заложниците да разгърнат ислямско знаме предизвика отрицателни реакции в някои квартали на Сидни.

Мъж, който крещеше антиислямски ругатни близо до кафенето по време на заложническата криза, е бил отстранен от полицията, а лидери на мюсюлманската общност съобщиха, че някои носещи мюсюлманското було хиджаб жени са били наплюти.    "Продължаваме да получаваме съобщения за инциденти, но сме силно насърчени от тази кампания. Тя показва подкрепата на австралийците и колко са големи сърцата им", каза говорителят на Австралийския национален съвет на имамите Самиер Дандан.

Евакуация на министерство

 Австралийското министерство на външните работи в столицата Канбера бе евакуирано след като бил открит подозрителен пакет в столовата на сградата, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс и БТА.

Сапьори пристигнаха на мястото и няколко улици в района бяха блокирани от полицията. Тревогата се оказа фалшива - оказа се, че подозрителният предмет  не е бомба.   Австралия е в състояние на тревога след продължила 16 часа заложническа криза в кафене в Сидни.

Самоличността на нападателя беше установена – това е 49-годишният Ман Харон Монис, ирански бежанец, пуснат под гаранция, след като е бил обвинен в убийството на съпругата му.

Ман Харон Монис е пристигнал в Австралия през 1996 г. Окачествен е като ислямист, привлякъл вниманието на австралийската полиция, след като започнал да изпраща обидни писма до семействата на австралийски войници, загинали в Афганистан.

В. „Острелиън“ допълва, че Монис е бил на свобода под гаранция и очаква процес по обвинение в съучастие в убийството на бившата му съпруга и в 40 случая на посегателство срещу нея приживе.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Кр
    Кристиян ландия
    2 0
    15:39, 16 дек 2014
    Като ще носиш бурка - живей си в Буркесландия, като си в Австралия носи си дрехите на Кенгурландия и Кралицата! Като си в България му макята на Големия балама!
  • 2
    Дъ
    дънди крокодила
    1 0
    23:13, 17 дек 2014
    толерантията,за ва погуби бе,дъндовци,,на крокодоли..след 20 и кусур год.
Последни новини