Украйна призна, че е в банкрут

Украински министър призна, че страната е в състояние на банкрут, предава ТАСС.

"Държавата е неплатежоспособна, така че да се очаква, че ще създадем действителни, а не декларативни програми за стимулиране е просто нереално", заяви министърът на икономическото развитие и търговията Айварас Абромавичус.

"Позицията на правителството е такава: трябва да бъдат изравнени правилата за водене на бизнес, за малкия, средния и големия бизнес. Бизнесът не трябва да има преференции, но не не трябва и да му се пречи, за да се справи".

Междувременно украинският президент Петро Порошенко призова Русия да изтегли частите си от сепаратисткия изток на Украйна, където вчера влезе в сила примирие, и да затвори границата.

"Ако обичате спрете огъня. Ако обичате, освободете заложниците. Ако обичате изтеглете частите си от моята територия", каза президентът на пресконференция с австралийския премиер Тони Абът в Сидни, където той е на посещение. Украйна и Западът обвиняват Русия в намеса в конфликта в източната част на бившата съветска република, при който за осем месеца загинаха повече от 4 300 души според ООН.

Русия отрича каквато и да е било намеса. В сряда влезе в сила примирие, което трябва да доведе до изтегляне на тежкото въоръжение от фронта и до установяването на буферна зона. Преговори за мир с проруските сепаратисти, които бяха предвидени за вторник в Минск, бяха отложени безсрочно. Тези преговори са спешни за освобождаването на 684 заложници, които според Киев се намират в ръцете на сепаратистите.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини