Отмениха изпускането на язовир“Кърджали“

Предвиденото контролирано изпускане на водите на язовир“Кърджали“е отменено поради по-добрите прогнозни данни, няма място за паника и страх от наводнение, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Областният управител Илия Илиев увери след разговор с ръководителя на Язовирския район Иван Делчев, че обстановката с очакваната към 2 ч. тази нощ висока вълна е доста по-спокойна и няма опасностот преливане. По-рано през деня Илиев и ОД на МВР предупредиха, че след полунощ се очаква свободният обем във водоема да спадне до критично ниво и да се наложи контролирано изпускане на водите през преливните клапи с около 220 куб.метра в секунда. По данните на Илиев от тази вечер опасността е отминала и изпускане на водите няма даима, а още по-възможно е това да не се наложи и утре. В постоянна връзка сме с ръководството на предприятието, всичко е под контрол, заяви областният управител. Предварителните замервания на водното ниво са извършени, дежурните екипи са в готовност за реакция, още през деня се изпускат водни количества от язовирите от каскада“Арда“–“Студен кладенец“ и “Ивайловград“,допълни Илиев. Той подчерта, че действително ситуацията е спокойна и призова да няма излишни внушения за паника.
От предприятие“Язовири и каскади“– район Кърджали уведомиха следобед с писмо регионалната пожарна дирекция, че според наблюденията се очаква запълване на свободния обем на язовира към 2 ч. тази нощ и ако това се случи, ще започне контролирано изпускане на вода през преливните клапи. До момента на територията на Кърджалийска областняма поражения от дъждовете през последното денонощие, заявиха от областната администрация. От ОД на МВР в Кърджали информираха, че спасители и полицаи са предприели превантивни мерки във връзка с възможното повишаване на нивото на река Арда, която минава през града. Ако Арда прелее, ще потопи златодобивната фабрика“Горубсо Кърджали“АД, както и новите крайбрежни паркове. Речното корито при Водното огледало цял ден беше пълно. Спасителни екипи на РД“Пожарна безопасност и защита на населението“започнаха обход на стопанствата край речното корито в областния град, за да предупредят собствениците за възможно покачване на нивото на водата тази нощ. Въпреки отминалата засега опасност от преливане на река Арда, съвместни екипи от полицаи и спасители наблюдават непрекъснато и през нощта в района на очакваното повишение на нивото на водата, за да предотвратят евентуални неприятни инциденти.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини