Радан Кънев поиска оставката на Висшия съдебен съвет

Време е Висшият съдебен съвет да подаде оставка, тя е задължителното начало на процесите на изчистване на правосъдната система, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев
Използвайки думите на френския посланик Ксавие дьо Кабан по повод спорното съдийско решение за френска фирма, че в българската съдебна система има "гнили ябълки", съпредседателят на Реформаторския блок коментира пред bTV:

„Ако нямаме смелостта да изхвърлим гнилите ябълки в съдебната система, тогава нямаме място във властта”.

По думите му щом един дипломат си е позволил да направи такива коментари за правосъдието, означава, че проблемът е много голям. Според Кънев става дума за нетърпима ситуация и има нужда от незабавни и дълбоки реформи. Той припомни, че реформаторите са били първите, които открито са говорили за нужда от промени, защото не става въпрос за частни случаи, а за проблеми в цялата система.

„Нека да спрем с диагнозата и да започнем с лечението. Проблемите в съдебната система поставят в зависимост хората, разсипват семейства и стотици хиляди фирми, съсипват кариери", подчерта Кънев.

Той бе категоричен, че няма пазарна икономика, която да дава плодове, ако няма правосъдие. И добави, че България губи много чужди инвестиции заради срастването между политическа, икономическата и съдебна власт, което е най-големият проблем и същинската мафия.

„Кой управлява съдебната система – ВСС. Свидетели сме на пълната ѝ безстопанственост”, мотивира депутатът искането си за оставка.

По думите му съдебната система е независима, но не трябва да се премълчават проблемите в нея, а политиците и гражданите трябва да поемат отговорност за промените в нея.

Междувременно етичната комисия на ВСС ще обсъжда има ли нарушение на Кодекса на магистрата в действията на съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова, взела решението за френската фирма, инвестирала у нас.

Министър Иванов: ВСС няма адекватна реакция

Ситуацията със случайното разпределение на делата е кризисна, коментира междувременно правосъдният министър Христо Иванов пред БНР, след като случаят с Ченалова породи поредните съмнения.

"Фактът, че ВСС толкова време не може да формира адекватна реакция, не знам дали е въпрос на искане или на можене, но не виждаме реакция. Плаши ме осъзнаването, че основният мотив, не е корупция. Корупцията създава рационалност, създава ясна цел на действията. Когато имаш поредица от Висши съдебни съвети, които си затварят очите за тази ситуация, става дума за верижна, щафетна, колективна безотговорност. Това е по-страшно и от корупцията", добави той и подчерта, че ще се търсят спешни решения.

По думите на министъра трябва да мислим за предстоящия доклад на Брюксел като дъното, от което трябва да отскочим и да мислим за след него. Има някои неща, на които трябва да реагираме в момента и трябва да е адекватно, но не заради доклада, а защото е въпрос на елементарно държавно самоуважение, подчерта Иванов.

В събота Иванов и премиерът Бойко Борисов призоваха ВСС за мерки за прозрачност при съдебните дела.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини