300 ученици от региона решават задачите на "Иван Салабашев"

На Никулден най-голямото училище в южна България СОУ "Петко Рачов Славейков" за поредна година събра най-изявените математици, организирайки 23-тото издание на националния турнир "Иван Салабашев". Над 300 ученици от втори до дванадесети клас от целия регион се явиха на престижното състезание. Задачите са с много голяма трудност, с атрактивен характер, изработени са от най-големите имена в Съюза на математиците в България. За дванадесетокласниците турнирът може да послужи и като приемен изпит в няколко висши учебни заведения. Провежда се под егидата на Регионалния инспекторат по образованието.
Математическият турнир "Иван Салабашев" се провежда за първи път през 1992 година. Основател на турнира е Евтим Кънчев - изтъкнат деятел на Съюза на математиците в България и дългогодишен председател на секцията на СМБ в гр. Стара Загора. Благодарение на неговия ентусиазъм и организаторски способности, турнирът бързо печели популярност в гр. Стара Загора и в региона. От няколко години турнирът се провежда и в други региони на страната. Поради атрактивния характер на предлаганите задачи, той бързо се превръща в едно от най-популярните състезания по математика за ученици в България.
За регион Кърджали организаторът е СОУ "Петко Рачов Славейков", където само преди седмица се проведе и Областният математически турнир.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини