Рибата няма да поскъпне за Никулден

Между 5 и 6,80 лв. за килограм ще струва традиционният за Никулден шаран, показа проверка на „Преса“. По-дребните екземпляри, които са около килограм, са по-евтини. Най-скъпи са рибите над 3 кг, но те се предлагат по-рядко. Цената е горе-долу същата като през миналата година. Търговците не могат да си позволят да я вдигат заради свитото потребление.

По-евтин вариант за Никулден е толстолобът. Той върви около 4 лв. за килограм. Тази риба е по-тлъста, но пък за нея казват, че е много богата на магическите 3-омега мастни киселини.

На пазара за Никулден ще има изобилие от българска риба, каза д-р Йордан Господинов, председател на Асоциацията на производителите на рибни продукти - БГ ФИШ. Според него родният потребител все повече обръща внимание на качеството въпреки свитите домакински бюджети. Ако случайно попаднете на шаран, който мирише на тиня, това означава, че е отглеждан при примитивни условия и е хранен с недоброкачествени фуражи. Вкусната риба идва от модерните стопанства. Там използват специални фуражи, които плуват на повърхността и не потъват. Така не се налага рибата да рови в тинята за храната и да поеме миризмата на блато. Пъстървата също ще се търси за празника, а Черно море ври от чернокоп.

През цялата година се лови каята, сега се предлага по 5 лв. за килограм.

Търговците вземат риба предимно от големите производители, каквито например са стопанствата в Николаево и в Карнобат. Там има цели екипи от технолози и ветеринарни лекари. В модерните ферми поне веднъж месечно се правят лабораторни изследвания на водата, а всеки ден се следи съдържанието на кислород.

Малките производители трудно успяват да изпълнят всички изисквания според технологията. Някъде дават на рибата отпадъци от месопреработвателната и сладкарската индустрия. Това не е вредно, ако тези храни се използват дозирано по указания на технолог. Дребните стопани трябва да се организират, за да си помагат. Десет и дори двадесет язовира може да наемат ветеринарен лекар, специалист по водите, друг - по фуражите, съветва Господинов.
Над 3000 са водните обекти у нас, в които е завъдена риба. Голяма част от тях не са регистрирани в Българската агенция по безопасност на храните, защото не покриват изискванията. Но въпреки това и малките ферми продават риба.

Има пълни недомислия в наредбата, твърдят производители. Например рибовъдната ферма трябва да има ограда, но как да заградиш един язовир, който е създаден за напояване, а шараните са страничната му дейност, недоумяват в бранша. Време е да бъде създаден консултативен съвет по рибата към министъра на земеделието, твърди Господинов. Секторът започва сериозно да се разраства. В него са заети вече 12-13 хил. души. Само преди две-три седмици е открито ново преработвателно предприятие в Айтос с 200 работници. До Нова година се очаква да отвори врати друга фирма за още толкова работници.

Рибата е отлична храна заради съдържанието на 3-омега мастните киселини. Освен че е сто процента натурален продукт, единствено рибата от животинския свят не пренася заразни заболявания на хората

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини