Висока вълна на язовирите от каскада Арда - Кърджали, Студен кладенец, Ивайловград и Ал. Стамболийски

За преминаване на висока вълна за язовирите от каскада Арда - Кърджали, Студен кладенец, Ивайловград и Ал. Стамболийски е съобщено днес на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Информацията е постъпила информация от НЕК ЕАД.

В Басейнова дирекция Черноморски район - Варна е постъпило предупреждение от „Напоителни системи" за повишаване на водното ниво в яз. Тича с тенденция за  повишение и преливане в близките часове.

На 26 ноември в Басейнова дирекция Дунавски район - Плевен е постъпила информация за увеличаване на изпускането на язовирите Ястребино, Ломци и Банинска поради значително повишаване на водните нива.

50 сантиметра остават, за да прелее през стената язовир Зорница в бургаската община Средец. По всяка вероятност преливникът му ще бъде разширен, за да се увеличи дебитът на водоема.

Над 2 км е разливът на река Тунджа в района на Елхово. Над 3,80 метра е станало нивото на реката до Елхово и продължава да се покачва, съобщи БНР.

На заседание на кризисния щаб в града е взето решение да бъдат уведомени жителите на града, които се намират в непосредствена близост до реката, съобщи кметът Петър Киров.

В наводнените жилищни сгради ще бъде прекъсвано електричеството, полицейски патрули няма да допускат хора в градския парк, където разливът вече е обхванал детски и спортни площадки. С чували с пясък ще бъдат запушвани шахтите от градската канализация, тъй като подпочвените води са много високи и водата излиза по улиците.

Усложнена е особено и обстановката до елховското село Пчела. Там река Калница има доста голям разлив. Водата, която идва от пчелския язовир и от двата е доста голяма като обем и има опасност една от махалите да бъде залята.

Продължава източването на язовирите в горното течение на реката, което означава, че край Елхово нивото ще продължи да се вдига през следващите няколко дни.

Съгласно разпоредбата на чл. 142 от Закона за водите, при изпускане на води от хидротехнически съоръжения по време на преминаване на високи вълни, при аварийни условия или при извършване на ремонтни работи собственикът или ползвателят на същите уведомява предварително съответните общински администрации, басейнови дирекции и органите на Министерството на вътрешните работи, а за трансграничните реки - и граничната полиция.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини