Имамът Ахмед Муса проповядвал: Наши братя се бият в Сирия

Апелативният съд в Пловдив прекъсна заседанието по мерките за неотклонение на задържаните за проповядване на радикален ислям, след като една от тях припадна.
7-те задържани при акцията на ДАНС в ромските махали на Пазарджик и Асеновград обжалват решението на Окръжния съд, който ги остави в ареста по обвинение в проповядване на антидемократична идеология и война чрез принципите на "Ислямска държава". 

След преглед медицински екип на Спешна помощ констатира, че 29-годишната Александрина Ангелова еполучила нервна криза, предаде БТА. След като й бе оказана медицинска помощ, заседанието продължи без нея. Защитата обясни, че тя има заболяване на щитовидната жлеза. 

Първокурсничката по специалността Български и турски език в Пловдивския университет е превеждала ислямската книга "Вероотстъпничество", която според прокуратурата е забранена в арабския свят. 

Ангелова е живяла в дома на майката на един от останалите арестувани миналата седмица - пазарджишкият имам Ахмед Муса Ахмед. 

"Дъщеря ми е невинна. Тя живееше в Муса, докато си намери квартира. Изобщо не познава тези хора и не знае с какво се занимават. Тя е много умно момиче. Много е религиозна и дори в къщи седи с бурка", заяви пред местния сайт TrafficNews.bg майката Лилия Маринова, която пристигна от Брюксел, за да се яви като свидетел. 

Самият Муса е проповядвал не само в джамията на Пазарджик, но и в нает от него имот в града, който превърнал в частна джамия, както и в апартамент в Пловдив, съобщи в съдебната зала зам.-апелативният прокурор на Пловдив Атанас Гичев. 

В съда стана ясно, че таен свидетел под номер 002 е дал показания, че след литургия Муса се събирал с най-приближените си и казвал. 

В Сирия се бият наши братя и тук трябва да направим война и да направим България "Ислямска държава”

В съдебната зала днес не се явиха нито Муса, нито останалите задържани - Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил и Стефан Димитров, освен Ангелова. Останалите бяха представлявани от своите адвокати, които твърдят, че липсват доказателства по повдигнатите им обвинения. 

Група жители на пловдивския ромски кв. "Столипиново" дойдоха сутринта пред Съдебната палата, за да защитят своя съсед Ерджан. От 14 години той работи в цех за прахово боядисване в леярна, грижи се и за двете си деца на 10 и 7 години, разказаха неговите приятели Йордан Илиев и Рашко Атанасов. 

Вярващ е от 6 години, каза и майката на Ерджан - Маавиш Смаил. Тя разказа, че синът й бил арестуван по време на утринна молитва в дома си, където по думите й "нахлули 50 въоръжени агенти от ДАНС".

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ja
    Jack Bauer
    4 0
    14:26, 4 дек 2014
    Като са толкова отворени да заминават за Сирия. Който им симпатизира да отива с тях.
Последни новини