Парламентът не прие декларация за „Южен поток“

Народното събрание отхвърли декларацията на „БСП-Лява България” за „Южен поток”.

От името на ПГ на БСП председателят на парламента Цецка Цачева прочете декларация, която беше отхвърлена от парламента, без да бъде подложена на обсъждане.

Преди това премиерът Бойко Борисов призива Народното събрание да се обедини около декларация за „Южен поток”, която да бъде приета за официална позиция на страната ни при посещението му в Брюксел. Парламентът обаче се отказа от приемането на единна позиция, продължавайки заседанието с приетата по-рано дневна програма, която не включва декларация за "Южен поток".

Процедурното предложение за разглеждане на внесената позиция на днешното заседание беше отхвърлено с 97 гласа "за", 20 "против" и 78 въздържали се и при прегласуването. От БСП, ДПС, БДЦ, "Атака" и АБВ подкрепиха обсъждането на въпроса, останалите политически сили в парламента гласуваха против и въздържали се.

Настояваме парламентът – всички народни представители да потърсим възможност за обединяване около декларация да каже и да изиска от Брюксел и Москва равноправно и справедливо отношение към България и всички страни, които губят от „Южен поток”. Това заяви председателят на ПГ на БСП лява България Михаил Миков от парламентарната трибуна. Едно лицемерие от нашите големи партньори, няма да бъде простено от българските граждани”, заяви Миков.

Миков коментира, че отново сме се върнали към управлението на Пламен Орешарски, но посочи, че няма официална позиция на Министерски съвет, а само приети декларации, които показват натиск от страна на Жозе Мануел Барозо за спиране на проекта. "ЕК говори за сериозното естество на потенциалното нарушение на законодателството. Аз казах, че не може премиер да спира нещо, което не е държавна собственост – действие, което е в нарушение на закона”, посочи Миков.

Миков обясни, че България е направила много за реализиране на проекта само в последната година – направени са две екологични оценки за морската и сухоземната част, изработване на техническия проект. Само през последната година беше издадено строителното разрешение и беше публикувано в последните дни на 42-ото НС, както и финансирането”, заяви Михаил Миков. По думите му днес сме изправени пред опасността България за пореден път да бъде заобиколена и радостта на други страни ни говори, че трябва да се обединим около единна позиция.

Източник: http://www.novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Дв
    Двоен аршин
    0 -1
    11:38, 3 дек 2014
    Инересно, как Южен поток сега ще мине през Турция и Гърция към Италия! Нали Гърция е Член на ЕС и то с много милиардни помощи, а Турция е асоцииран член! Значи за едно може, а пък за Българските подхалимници НЕ!
    • Ис
      истината
      1 0
      13:23, 3 дек 2014
      Интересно защото техните президенти и правителства мислят за народа.А нашите се дупят на сащ и ес-то.
Последни новини