ЕК: България няма право на компенсации за ”Южен поток”

Европейската комисия заяви, че няма правно основание България да бъде компенсирана при спиране на "Южен поток".
Говорителката по въпросите на енергетиката Ана-Кайза Итконен обясни, цитирана от БНР:

"От правна гледна точка няма законово основание за компенсации нито за този, нито за който и да било друг проект, който е бил спрян".

Вчера, след като обяви, че Русия не може да продължи реализацията на проекта заради отказа на България, президентът на Русия Владимир Путин предложи:

"Ако България е лишена от възможността да се държи като суверенна държава, то нека да поиска от ЕК пари за пропуснатите печалби, защото само преките доходи за българския бюджет от транзита щяха да възлизат на не по-малко от 400 млн. евро годишно".

Говорителката на ЕК не се ангажира с оценка дали с изявленията на Путин проектът е "мъртъв", предаде БТА.

Комисията никога не е била против "Южен поток", за нас обаче е важно газопроводите да се изграждат в съответствие с европейските норми, в противен случай застрашават вътрешния пазар, добави Итконен, която подчерта, че диалогът с Русия ще продължи.

Тя отбеляза, че на обявената за 9 декември среща на министрите на енергетиката на държавите от ЕС, които попадаха в трасето на тръбопровода, само ще бъде обсъдена новата ситуация "без нищо драматично".

По думите й ЕС и ЕК остават силно ангажирани със страните от Централна и Източна Европа, които са част от проекта, и ще търсят разнообразяване на газовите доставки.

Откритата срещу България наказателна процедура заради „Южен поток“ продължава, ако заради новите обстоятелства българските власти поискат да предоставят допълнителна информация по нея, тя ще бъде взета предвид, обявиха още от Еврокомисията.

Допускането на други доставчици на газ до тръбите на "Южен поток" е това, което се е оказало неприемливо за руската страна, коментира междувременно вицепрезидентът на ЕК Кристалина Георгиева.

Българският еврокомисар заяви още, че обяснението на Путин за прекратяването на "Южен поток" с България донякъде изглежда прехвърлено от болната глава на здравата.

Президентът Росен Плевнелиев коментира, че в момента никой не може да каже печелим или губим от спирането на проекта. Той обаче подчерта, че ако Русия спази законодателството, никой в ЕС няма да каже "не" на изграждането му.

България ще излезе с позиция, когато получи официално потвърждение от руската страна, че проектът е спрян, обявиха по-рано вицепремиерът Меглена Кунева и министърът на икономиката Божидар Лукарски. Позицията на страната ни е непроменена - тя е "за" изграждане на изгоден проект, съобразен със законодателството на ЕС.

По-късно от правителството съобщиха, че в 15 часа в Гранитната зала на Министерския съвет днес ще се проведе брифинг, на който ще бъде представена българската позиция по проекта "Южен поток".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Св
    Световен безпроблем
    4 0
    16:27, 2 дек 2014
    Рампой- ЕС -Няма Южен поток - няма проблем!
    Порошенко-Украина- Нама Луганск, няма Донецк и самолет на Малайзия- няма проблем!
    Росен Плевнелиев - няма тръба - няма проблем - и тук ми е добре и там също!
    Обамата - има чернилки - Биг проблем, ама няма как!
    Путин - тръбите могат да минат навсякъде - и в Китай и под Северно и Черно море за Германия, Турция и Гърция - България да духа супата нагрята от Другите сили!
  • 2
    Ли
    лиско
    6 0
    16:42, 2 дек 2014
    Естествено! България никога не е била по- колониална държава от сега. Каква държава, Господи! Чисто пале, което чака да му се подхвърли някоя угризка!
Последни новини