Плевнелиев: ”Южен поток” е изцяло в ръцете на Русия и на ЕС

България няма договор за приходите от "Южен поток" и в момента никой не може да каже, печели или губи страната от спирането на проекта. Това коментира президентът Росен Плевнелиев, цитиран от агенция "Фокус".

Той допълни, че в момента всичко е в зоната на хипотетичните калкулации, доколкото има подписани договори само за разходната част, което Плевнелиев определи като пропуск.

Президентът заяви, че не иска да се повтаря казуса с АЕЦ "Белене".

"В "Белене" се чудехме, в продължение на двадесет години, има или няма договор, колко ще струва този проект – 4 млрд. или 10 млрд. Стига вече. Нека покажем, че в България може да управляваме по един прозрачен и отговорен начин по големите инфраструктурни проекти. Това означава най-малкото по тях да има договори и да не спорим по цифрите дали са оборот или печалба, а да бъде фиксиран ясният процент на печалба. Не знам какво България ще спечели от "Южен поток", ако някой знае, нека да извади доказателства и да посочи", коментира Росен Плевнелиев.

Вярвам, че решаването на "Южен поток" е изцяло в ръцете на Русия, допълни държавният глава и подчерта, че това е проект не между България и Русия, а между Русия и ЕС.

"Решението за "Южен поток" може да бъде взето само във формата Русия – Европейски съюз. Държавите, които имат интерес от "Южен поток", извършиха една много сериозна подготвителна работа и също така упълномощиха Европейската комисия да проведе тя преговори с руското ръководство, за да може да се вземе решение по този проект", каза той и допълни, че решението за "Южен поток" е изцяло в ръцете на Русия и на ЕС.

Плевнелиев посочи, че не вижда кой би възразил срещу проекта, ако Русия се съобрази с европейското законодателство. "Същевременно към момента Русия не е дала индикации, че иска да се съобрази с него. За мен е повече от ясно, че отключването на проекта "Южен поток" е в преговорите между ЕС и Русия и в желанието на Русия да се съобрази с европейското законодателство", коментира президентът Росен Плевнелиев.

Той посочи, че е противник на тезата за противоборство между Русия и Брюксел по линия на този проект

"ЕС е съюз на правила и на върховенство на закона. Съжалявам, че Русия демонстрира върховенство на силата, а не върховенство на закона по време на украинската криза. Когато се съобразяваме с върховенство на закона и правилата, всякакви проекти големи или малки се случват. Аз вярвам, че никой няма да каже "Не" на "Южен поток" в ЕС, ако Русия има желание да се съобрази с европейското законодателство", заяви Росен Плевнелиев.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ив
    ИВАН_1417535478
    2 0
    17:54, 2 дек 2014
    Русия няма да чака българия .. Има турция
  • 2
    12
    123
    2 0
    18:19, 2 дек 2014
    А бе, мухльо, теориите дето развиваш са толкова кухи и глупави, че няма повече накъде!Толкова си тъп че направо ти е изписано на лицето!От приказките ти личи че нищо не разбираш от икономика, продажби и международни отношения.То и затова докато ти и бб сте тук България ще тегли от простотията,алчността и продажничеството ви!Продадохте България за жълти стотинки на запада и сащ! Но има възмездие, да знаете!
  • 3
    Ко
    колев
    1 0
    23:13, 2 дек 2014
    Политическо убийство на България!
    Шах и мат!
  • 4
    77
    777
    0 0
    17:30, 3 дек 2014
    мухльовци
Последни новини