Мухъл, хлебарки и легла от соца за студентите

Голяма част от студентските общежития в страната са в окаян вид, алармира "Монитор". Бъдещите висшисти спят на легла от времето на соца, по стените пълзи мухъл, а хлебарки и дървеници са обичайни "съквартиранти". Това показва проверката в студентските общежития, която извършва в момента Националното представителство на студентските съвети.

"Най-опасен е мухълът, защото той вреди директно на здравето на младите хора", коментира за вестника зам.-председателят на организацията Яна Вангелова.

Студентите, които обитават общежитията в Шумен, могат да кандидатстват за някакъв вид рекорд, след като спят в легла, които помнят и обитатели от времето на социализма. Те не са сменяни от 1970 година. От каналите пък пъплят хлебарки, сочат проверките.

В София се води активна борба срещу хлебарките, периодично се пръска, но все по някоя оставала и те отново плъзвали.

И в столицата обаче част от студентите се оплакват от скърцащи легла.

"Пружината, ако не е увита с нещо да я придържа, падаш на земята. Много от студентите си свалят вътрешните врати, за да ги сложат под матраците”, твърди четвъртокурсник от Софийския университет пред изданието.

По съвсем различен начин изглеждат стаите в ремонтираните блокове. Обзавеждането там е ново, а освен това студентите разполагат и с телевизор и хладилник.

Проблемът с неремонтираните блокове е изцяло финансов, а дали студентът ще спи в по-луксозна стая се решава на случаен принцип.

"Стопанисването на стаите е отговорност и на самите студенти”, коментира още Марков и допълни, че младите понякога са нехайни, чупят врати и не спазват добра хигиена в стаите си. Колкото до мухъла, шефът на студентските общежития уточни, че ако банята се подсушава, проветрява и се пуска вентилатор, този проблем няма да го има.

От 2008 г. насам държавата не е заделяла целеви пари за ремонт на общежитията. Всички обновления са по инициатива на самите университети, казва зам.-председателят на НСПП Яна Вангелова.

Източник: http://www.novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини