Съдът спря временно делото за несъстоятелност на КТБ

Софийският градски съд спря временно делото за несъстоятелност на Корпоративна търговска банка.
Съдебно заседание по същество нямаше, предаде БНР.

Страните в процеса - квесторите на КТБ, Фондът за гарантиране на влоговете и БНБ - бяха уведомени, че производството се спира временно заради жалбите във Върховния административен съд срещу отнетия лиценз на банката.

Миналата сряда СГС бе уведомен, че във ВАС е постъпила жалба от "Бромак" ЕООД и от вложителя Орлин Кунев срещу акта на БНБ. "Бромак" е 100% собственост на Цветан Василев и притежава над 57% от акциите на КТБ.

Съгласно чл. 11, ал. 6 от Закона за банковата несъстоятелност в тези случаи производството подлежи на спиране до приключване на административно-правния спор.

Адвокат Менко Менков, който защитава интересите на "Бромак", каза, че жалбите срещу отнетия лиценз на КТБ ще са десетки. Самият той е бил потърсен поне от 30 души, сред които и вложители с малки суми.

Като основание да искат отмяна на решението за фалита на банката, вложителите посочват факта, че КТБ не е била в тежко финансово състояние, а че с действията на БНБ, след поставянето на КТБ под специален надзор, се е стигнало до това тежко финансово състояние.

От кантората на адвокат Менков ще поискат да бъде назначена международна експертиза, която да направи анализ на състоянието на Корпоративна търговска банка до 20-ти юни, когато беше поставена под специален надзор и след това.

Делото за несъстоятелност ще бъде "замразено" до приключване на административния спор между Цветан Василев, Орлин Кунев и БНБ. По него трябва да се произнесат първо 3-членен, а след това и 5-членен състав на ВАС.

Продължителността на съдебните процедури и във Върховния административен съд, и в Софийския градски съд няма да се отрази на изплащането на гарантираните от закона влогове на физически и юридически лица.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини