Протестна мрежа: Спрете арогантното назначение на Искров

"Довчера управляващите посочваха вината и отговорността на гуверньора на БНБ за уронването на доверието в централната банка – днес, правят сделка с него бъде изпратен като представител на България в Черноморската банка за търговия и развитие".

Така започва апелът на "Протестна мрежа" срещу евентуалното преместване на шефа на БНБ Иван Искров от централната банка в ключовата Черноморската банка за търговия и развитие със седалище в Солун.
Информация за това се появиха вчера. Очаква се Искров да подаде оставка от сегашния си пост в близките дни, след като и управляващите, и част от опозицията заговориха, че той трябва да поеме лична отговорност за кризата с КТБ. Банката през юни беше поставена под специален надзор, а този месец лицензът й беше отнет.

От "Протестна мрежа" призовават да се спре това назначение, защото е "арогантно погазване на чувството за справедливост на гражданите".

"В коалиционното споразумение за управление ГЕРБ и РБ декларираха, че обединяват усилията си за стабилизиране на институциите и предотвратяване на срастването на икономическа, политическа власт и съдебна власт против интереса на гражданите.Историята на КТБ – наричана банката на властта, е символ на това срастване.Как вината и отговорността на Искров за " изпускането" на КТБ са заменени от компенсиране на оставката му с пост в международна финансова институция", питат от "Протестна мрежа" в позиция, разпространена чрез сайта им.

От нея става ясно, че активистите възразяват "срещу договорки, целящи избягването на отговорността на управителя на централната банка за случилото се с КТБ". Какво предлага правителството – докато всички плащаме милиарди за безобразието КТБ, Искров да бъде пратен на блага почивка в Солун.Тази сделка е част от модела, срещу който протестирахме цяла година", пишат още от "Протестна мрежа".

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Wo
    woooo
    5 0
    18:10, 22 ное 2014
    Тоя Искров е за бесене а те в Солун го пращат.Ако и сега българите не се вдигнем и го вкараме в затвора значи си заслужаваме съдбата на малоумници.
  • 2
    12
    123
    0 0
    19:55, 22 ное 2014
    Той там ще се научи как се работи.Това ще е един вид обучение,като се върне да има някакъв опит.Да имат очи пак да го лансират за високи постове."Вие не знаете".
Последни новини