Нова книга за помаците е на път да взриви общественото мнение

Нова книга на Европейски институт „Помак“ е на път да взриви отново общественото мнение по отношение на историята и съдбата на българите мохамедани. Книгата е съвсем „топла“ и сега излиза от печатница. За разлика от другите творби на автори от института, тази няма да се предава между съмишленици, а излиза на пазара. Автор на книгата е Георги Зеленгора. Изданието е озаглавено „Помаците в Турция“. В нея за първи път пред българската научна общественост е представена помашката диаспора в южната ни съседка. Проблемът е, че се обосновава тезата за етническо прочистване по отношение на българите мохамедани в съвременната българска държава.
Георги Зеленгора борави с богата статистическа информация за да защити тезата си. Той се позовава и на собствени проучвания в периода 2009-2014 г. в Република Турция. Георги Зеленгора е установил над 200 помашки села в европейската част на южната ни съседка и в Анадола. Безспорно контактите му с турските изследователи са повлияли и на тезите му като автор.
Георги Зеленгора е завършил Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Защитил е докторат на тема „Българите в извъневропейските провинции на Османската империя през ХXVIII-XIX век. “Работил е за „168 часа“, “Заман“, “Помакнюз“. От 2013 г. е главен редактор на елоктронното издание „Европомак“.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Po
    pomak
    6 -2
    10:20, 18 ное 2014
    tezi predateli kakto se izkazva6 sa po 4isti balgari i ot tebe
    • Ах
      ахмак
      1 0
      11:37, 24 дек 2014
      Расовата българска чистота е съхранена в най висока степен при българомохамеданите и при българохристияните в шопско пиринско и рилско.А програмата за стерилизация на българите е с невероятни уеспехи!200 х. българки семейства нямат деца.това са предимно българихристияни.Интересното е че няма стерилизация на българите глупаци.Стерилизират само умното.
Последни новини