Воеводите успешно приключиха проект по програма „Леонардо да Винчи”

В края на изминалата седмица ПГЕЕ "Капитан Петко войвода" проведе ден на отворените врати и конференция за отчитане на резултати. Събитията бяха организирани във връзка с приключването на проект: „Европейско професионално обучение за по-добра реализация“ по програма „Леонардо да Винчи”
Проектът предвиждаше провеждането на 3-семична, производствена практика в град Волфсберг, Австрия, на двадесет ученици от 11 клас на гимназията. Момчетата преминаха предварителната културна, педагогическа и езикова подготовка и от 05.07.2014г. до 27.07.2014г. работиха в модерни предприятия, занимаващи се с компютърна диагностика и управление на автомобила. Програмата на стажа е разработена да надгради професионалното обучение на учениците в областта на Автомобилната мехатроника. Практиката в Австрия приключи с изпит. На всеки ползвател бяха издадени сертификат за практическо обучение и сертификат Europass мобилност за престоя му в чужбина от организацията-домакин Berufsschule Wolfsberg, които ще се добавят към свидетелството за завършено професионално образование.
По време на отворените врати всички ученици и гости имаха възможност да се запознаят с проведената практика, за която разказаха участиците в нея.
Конференцията се проведе в два последователи дни в хотелски комплекс „Главатарски хан“. В нея се включиха училтели и ученици от ПГЕЕ и други училища в града, както и представители на филиала на МГУ в Кърджали, транспортни фирми и сервизи за диагностика и ремонт и представители на стопанската камара в Кърджали.
Събитието започна с пленарен доклад на тема: „Младежката мобилност в Европа“, представен от проф. д-р Маринела Панайотова, представящ мобилността на младите хора и възможностите за реализация в Европа. Последва дискусия на тема: „Професионално ориентиране и реализация в Европа“, с която приключи и първата част на събитието.
Във втората част бяха отчетени резултатите от дейностите по проект: "Европейско професионално обучение за по-добра реализация", като проектът беше представен от двама ученици, участвали в него.
Представена беше и дейността на ПГЕЕ по програма „Учене през целия живот“ за програмен период 2007 – 2014. Бяха представни проектите, по които е работила гимназията – 15 на брой - международни практики на общо 120 ученици по програма „Леонардо да Винчи“, проведени в Испания, Германия, Португалия и Австрия; международни обмени, които са взели участие 20 учители от училището по програма „Леонардо да Винчи“ в Германия; прием на двама асистенти по немски език по програма „Коменски“; международни училищни партньорства с училища от Германия, Австрия, Италия, Полша, Литва, Латвия, Швеция, Турция, Естония по програма „Коменски“; домакинство по програма „Леонардо да Винчи“ за учители и ученици от Латвия и Франция, както и дейсността на училището по eTwinning.
Представен беше и блогът, в който се отразяват всички проекти на училището, който се превърна и в портфолио на училището.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини