Мистериозно обгазяване в Москва

Москва е била обгазена вчера – необичайна мъгла и миризма на сероводород са били регистрирани в редица квартали на руската столица, предаде Франс прес.
Според говорител на министерството на извънредните ситуации проблемът е възникнал заради повреда във филтъра на рафинерия „Московски“.
„Миризмата на сероводорода не е опасна, но хората, които не я понасят, могат да си затворят прозорците“ и да си стоят у дома, добавил той. Всъщност
сероводородът е силно токсичен безцветен запалим газ, който има миризма на развалени яйца.
Вдишването дори на малки количества от него води до главоболие, замайване или повдигане.
Рафинерия „Московски“ принадлежи на „Газпром Нефт“, петролния отдел на енергийния гигант „Газпром“, който обаче отрече да има проблем.
„Информациите за авария в московската петролна рафинерия са неверни. Заводът работи нормално“,
се казва в изявление на „Газпром Нефт“. Според прессъобщението на компанията появилата се информация за неизправност на инсталацията за производство на сяра не отговаря на истината, тъй като тя била в планов ремонт от един месец насам и не работела.
Санитарните служби на Москва съобщиха, че наблюдателните станции са засекли във въздуха на столицата концентрации на сероводород, надхвърлящи над шест пъти допустимите равнища.
По-късно обаче представител на министерството на извънредните ситуации съобщи, че
пределно допустимата концентрация на сероводород в московския нефтопреработвателен завод била в рамките на нормата.
Министерството успокои гражданите в Москва, че изтичането на газа е било еднократно и няма опасност, но предупреди хората да се въздържат от ползване на градския и личния транспорт.
Сероводородът не могъл да се разнесе бързо заради метеорологичните условия, обясниха те.

Източник: http://www.novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Oo
    oooo
    4 0
    14:19, 11 ное 2014
    никой няма да им каже какво е станало.Инструкциите бяха такива преди години и при нас като стана аварията в Чернобил.Руснаците са си живи за оплакване горките.А за подводницата Курск да ви напомням ли.Няма проблем и толкова! Това че се отразява лошо на хората или могат да умрат няма никакво значение.ИДИОТИ !
Последни новини