10 банки си разпределят гарантираните влогове от КТБ

Средствата на вложителите с гарантирани влогове в КТБ ще бъдат разпределени в десет банки.

Това заяви пред БНТ заместник-председателят на ГЕРБ Менда Стоянов – председател на временната парламентарна комисия по бюджет и финанси.

Такса за теглене на парите няма да има. За мен най-големият негативен ефект от случая с КТБ не са парите, а доверието, посочи Стоянова.

БНБ е стожер на банковата система, беше и трябва да продължи да бъде гарант за стабилност. За съжаление, се оказа, че в случая няколко държавни институции не са си свършили добре работата – причината за това може да са или пропуски в работата, или умишлено затваряне на очите. Чрез промени в нормативни документи и правила ние трябва да направим така, че това повече да не се случва, заяви Менда Стоянова.

Средствата на общините и на държавните учреждения в КТБ са гарантирани и там загуби няма да има. Проблемът ще бъде при средствата на предприятията – те не са гарантирани, но ще направим всичко възможно, заяви председателят на бюджетната комисия, посочи Стоянова.

По думите й, тя се е убедила, че числата във внесения в Народното събрание проект за актуализация на бюджета, изработен от служебното правителство, отразяват реалното състояние на хазната,

“Говорим за 4% дефицит, който е свръхдефицит по европейските нормативи, говорим за един допълнителен дълг от 4 милиарда, което също е стряскащо, но, за съжаление, нещата са такива”, такива добави тя и уточни, че новото правителство ще изтегли от Парламента този проект за бюджет, за да бъде разгледан и да се внесат някои дребни корекции.

“Още днес започват разговорите с Финансовото министерство по тази тема… Ще се опитаме максимално бързо да разгледаме актуализацията в парламента, защото наистина няма време до края на годината да се финансират много разходи, за които няма осигурени средства”, увери Менда Стоянова.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини