Осъдиха любимеца на Кърджали Гор Валерик за фалшив паспорт,опитвал се да отърве служба в армията

Гор Валерик

Районният съд в Кърджали призна за виновен любимецът на Кърджали Гор Валерик, роден в гр.Ереван, Република Армения, арменски гражданин, със средно образование, неженен, безработен, неосъждан в това, че:  на 11.02.2014г. в гр.Кърджали, пред Д.С.К.-систем-оператор в група „Миграция” при ОД на МВР-Кърджали, съзнателно представил преправен официален документ, а именно паспорт на Република Армения със сериен № АН 0566942 на името на GOR KANDALYAN , представляващ чуждестранен документ за самоличност.От него за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност.Районният съд му налага наказание “лишаване от свобода” за срок от 3 месеца като на основание чл.66, ал.1 от НК отлага изпълнението на така наложеното наказание за срок от 3 години.  

Ще припомним,че Гор Валерик нашумя в Кърджали с апела си да получи българско гражданство.Той получи подкрепа на обществеността на града и на ръководството на СОУ”Отец Паисий”,където учеше.При навършване на пълнолетие младежът трябваше да се върне в родината си и да влезе в редовете на арменската армия.Той обаче се опасяваше,че може да бъде изпратен да воюва в Нагорни Карабах.

Вместо да изчака процедурата по предоставянето на българско гражданство ,за която бе сезирана и президентската институция Гор се сдобил с неистински арменски паспорт за да получи статут на временно пребиваващ в нашата страна и отложи завръщането в родината си.Така младежът вместо да печели симпатии в страната ни,получи условна присъда и порицание.

Българската държава праща19 годишния отличник да воюва в Нагорни Карабах , вместо да му даде гражданство. Младият арменец Гор Валерик емигрира в Кърджали от Еереван през 1994 г. с родителите си. Той е едва две годишен и така не научава арменски. В столицата на Източните Родопи учи в СОУ”Отец Паисий” и до миналата година е отличник.

Гор Валерик, няма личен живот, няма приятелка, не ходи по дискотеки. Поради това, че няма карта за временно пребиваващ той се крие от полицията за да не бъде екстрадиран в Армения. Там го чака военна служба в Нагорни Карабах.За да се откупи трябва да плати 30 000 долара.

Неволите на Гор започват, когато му изтича срокът на паспорт за временно пребиваване в нашата страна. Без такъв документ той не може да се дипломира. Момчето се чувства повече българин, отколкото арменец. Тук са приятелите и семейството му. Иска да  учи информационни технологии. Вместо това перспективата е да участва във война, за кауза, която му е чужда.

Родителите на момчето на два пъти правят опит да получат българско гражданство. Българските власти им отказват. За Гор мотивите са, че трябва да служи в Армения.

През последните години семейството се установява трайно в Кърджали. Започват бизнес. Имат два магазина. Кризата ги затваря. Бащатна Валери отива да работи като строител в Белгия. Майката пък ходи по мъките за да уреди документи на дъщеря си за да получи поне за нея документ за временно пребиваване.

Зад него застават съседи и приятели от Кърджали. От Клуба на ощетените с председател Ангел Матушев започват подписка. Зад нея застават арменци, турци, българи. Всички искат на младия човек да бъде дадено българско гражданство.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ан
    Ангел Матушев
    0 0
    15:46, 10 дек 2014
    Че допуснал грешка е видно,но всеки на неговото място може да се излъже,млад човек е,но нека му простим и нека нашите власти да погледнат по-човешки и по бързо му решат проблема.Той вече цели две години чака и не се знае колко още ще чака.Ех тази наша "ХУБАВА БЪЛГАРИЯ".И нашите "МНОГО ХУБАВИ ПОЛИТИЦИ, ДА СА НИ ЖИВИ И ЗДРАВИ"
Последни новини