Кърджалиецът Иван Герганов с първа награда в БАН

Иван Герганов

Три върхови постижения в последните дни отбеляза дванадесетокласникът Иван Герганов от СОУ „Петко Рачов Славейков”. Вече са обявени резултатите от първата ученическа научна сесия на новоучредения Ученическия институт към Българската академия на науките.Иванбе отличен с първа награда в направление математика. По математика на челните места са класирани два проекта от Софийската математическа гимназия, два от Образцова математическа гимназия в Пловдив и един /на Иван/ от кърджалийското СОУ „Петко Рачов Славейков”.

Общо по шест направления се състезаваха ученици от България. Авторите на отличените разработки ще получат подкрепата на учените от БАН в бъдещето развитие на своята дейност чрез осигуряване на стаж в постоянно научно звено на Академията, ползване на библиотеки, лаборатории, изчислителни ресурси, консултации, участие в семинари и конференции, включване в работата по европейски и национални проекти,  помощ при оформяне на публикации или по друг подходящ и съвместим с ученическата им програма начин.

Обявени са и резултатите от конкурса за стипендии по националния проект „1000 стипендии”. Иван единствен от Кърджали е удостоен със стипендия за изключителни умения и постижения. За целта той представи допълнително и авторски проект в областта на математиката. Досега от Кърджали такава стипендия бе получавала само Мария Петкова за постижения по математика като ученичка от СОУ „Петко Рачов Славейков”.

Третият успех на Иван в тези няколко дни е първото място в Двадесет и третия есенен математически турнир "Черноризец Храбър", проведен в Хасково в деня на народните будители. Той за четвърта поредна година е победител с голяма преднина. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини