В САЩ гласуват на междинните избори

Американците гласуват на междинни избори, които ще решат кой ще контролира Сената и ще поставят началото на дълга надпревара за президентския вот през 2016 година, съобщава БиБиСи.

Изборните секции в някои източни щати отвориха врати в 6 часа местно време, с което се поставя официално начало на изборния ден.

Републиканците, които контролират Камарата на представителите (долната камара), се нуждаят само от шест места, за да контролират и Сената. В същото време демократите се надяват да си запазят мнозинството в горната камара на Конгреса на фона на спадащия рейтинг на президента Барак Обама.

Много анализатори предвиждат победа за републиканците, след като популярността на Обама е малко над 40% въпреки икономическото възстановяване на страната.

„Това е референдум за президента", каза републиканецът Ранд Пол пред NBC.

Но демократите подчертаха, че техните доказани способности да вдигат на крака своя електорат преди вота все още могат да им дадат предимство.

Хващайте всеки ваш познат под ръка, заведето го да гласува, не оставяйте в домовете си, не позволявайте някой друг да гласува за вашето бъдеще, призова Обама гласоподавателите.

Без да има фокус към президентската кампания междинните избори ( наречени са така, тъй като се провеждат в средата на президентския мандат) по принцип се провеждат при ниска избирателна активност. Обикновено повече подкрепа получава партията, която не е на власт в Белия дом.

На днешния вот се гласува за 36 нови сенатори ( общо са 100 - б.р.), за всички 435 места в Камарата на представителите, 36 от 50 щатски губернатори, 46 щатски законодателни органа ( с изключение на Луизиана, Мисисипи, Ню Джърси и Вирджиния) и редица други местни избори.

В Камарата на представителите републиканците очакват да сформират мнозинство с 233 места, а демократите да се задоволят само със 199. Те също най-вероятно ще запазят мнозинството си в редица щатски столици.

Към момента републиканците има 45 места в Сената, демократите 53 места и 2 места се държат от независими. За последен път републиканците контролираха двете камари през 2006 година.

Основно внимание ще бъде насочено към разпределението на местата в Сената.  Сериозен спор ще има в Северна Каролина, Арканзас, Колорадо, Джорджия, Айова и Канзас.

Кореспондент на БиБиСи заяви, че много пари са били инвестирани в предизборната кампания, като има данни за 200 милиона долара само през октомври.

Окончателните резултати могат да бъдат оповестени декември или януари, ако в някои щати се провежда балотаж.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини